BALANSIRANJE NA PANTOVČAKU

S predsjedničkom funkcijom stiže i umiveno lice Grabar Kitarović

06.08.2015 u 17:24

Bionic
Reading

'Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu - i hrvatskim i srpskim', poručila je i jučer i prekjučer predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Netipičnom izjavom za desnu opciju kojoj i inače ideološki naginje, Grabar Kitarović nastavila je politiku pomirenja koju je započela tijekom puta u Izrael, kada je jasno osudila ustaški režim. Ako se pita analitičare, Kolinda Grabar Kitarović bila je primorana promijeniti retoriku zbog funkcije na kojoj se nalazi

Najdublje kajanje zbog svih žrtava Holokausta u Hrvatskoj, stradalih od ruke kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata, tim je riječima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije dva tjedna prilikom posjeta Izraelu izrazila žaljenje zbog zločina koji su se dogodili za vrijeme NDH.

Žaljenje zbog žrtava, ovaj put srpskih, Grabar Kitarović izrazila je i jučer i prekjučer tijekom proslave godišnjice akcije Oluja što je možda iznenadilo i neke njezine simpatizere sklonije desnoj političkoj retorici i veličanju ustaškog režima.

Takve izjave predsjednice, ako se pita političkog analitičara Žarka Puhovskog, očekivane su.

'Mislim da je predsjednica Grabar Kitarović shvatila da mora koliko-toliko zastupati središnju liniju i da u inozemstvu mora govoriti ono što se ondje voli čuti. U Njemačkoj je, primjerice, morala progutati da joj njemački predsjednik kaže da je Hrvatska dio zapadnog Balkana. Morala je progutati stvari koje joj se ne sviđaju', kaže za tportal Puhovski.

Što se pak tiče Hrvatske, Grabar Kitarović ovdje je u ponešto drukčijoj poziciji. S obzirom na to da kao predsjednica ne smije biti članica nijedne stranke, mora odigrati ulogu središnjeg političkog čimbenika s obzirom na svoju ulogu, ali i svoju povezanost s HDZ-om, kaže nam Puhovski.

U tom kontekstu i u ulozi 'predsjednice svih građana' dolaze i izjave o 'žaljenju zbog srpskih žrtava'. Međutim, iako je žaljenje izrazila i jučer i prekjučer, pred građanima u Kninu odaslala je i vrlo oštru poruku prema vlastima Srbiji poručivši im da se okane 'mitova, laži i obmana' te 'da ne siju sjeme zla i okrenu se europskoj budućnosti'.

Oštrija izjave, smatra Puhovski, nije neobična jer 'atmosfera ponese govornika'. 'Došlo je do reakcija iz Srbije koje izazivaju nelagodu kod ljudi, a onda oni reagiraju agresivno', poručuje Puhovski.

Da pomirljive predsjedničine izjave nisu iznenađenje smatra, i politički analitičar Sven Marcelić. 'Ona je još u startu kada je bila kandidatkinja imala ideju da će biti manje desno nego HDZ. Istina je da je u kampanji imala oštriju retoriku, no sada nastupa umjerenije nego drugi dijelovi HDZ-a. To nije iznenađenje, i njena pozicija sada je više nego stranačka i ne može takve stvari zanemarivati. Mora se jasno znati što želi poručiti i zbog funkcije ne smije više stranački nastupati i mora biti odgovornija', zaključuje Marcelić za tportal.