USUSRET SMJENI NA HRT-U

S kolikom će otpremninom Radman napustiti Prisavlje?

16.02.2016 u 06:49

Bionic
Reading

Glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu dani na toj poziciji su, čini se, odbrojani. Domoljubna koalicija i Most koordiniranom akcijom proteklih su dana u medijima jasno dali do znanja da će Radman uskoro biti bivši, a ono što se nameće kao pitanje je s kolikom otpremninom će otići ako vladajuća garnitura ostvari namjeru raskidanja petogodišnjeg ugovora prije isteka roka u kasnu jesen 2017. godine

Kakav Radman ugovor točno ima, pitanje je koje se po medijima potezalo praktički od njegova prvog dana na HRT-u i premda su pojedini sazivi Nadzornih odbora tražili da se obavi nadzor, to se nikad nije dogodilo.

Izvori tportala kažu kako nema nikakve dvojbe da Radman ima pravo po slovu ugovora na otpremninu i da će kad dođe trenutak za njezinu isplatu na vidjelo izaći i tko je taj ugovor potpisao.

Silvija Luks, predsjednica Nadzornog odbora HRT-a koja je tu funkciju obavljala kada je Radman stigao na Prisavlje, za tportal je kazala kako Radman prema njenom saznanju nema pravo ni na kakve ekstra beneficije.

'Iako se od mene tražilo, nisam potpisala da Goran Radman može imati menadžerski ugovor. Potpisala ugovor tek kada je iz šprance ugovora (koju je po nalogu njegovih prethodnika na čelu HRT-a sastavila pravna služba) izbačena klauzula o pravu na otpremninu. Kako nisam potpisala njemu, tako nisam ni njegovim prethodnicima jer sam smatrala da nitko nema pravo od televizijske pretplate imati ekstra beneficije. Je li neki drugi saziv NO-a Radmanu ponudio drugačiji ugovor ili aneks, ne znam. Zbog toga što nisam htjela potpisivati takve ugovore, neki koji su bili prije Radmana su me tužili i danas na sudu od mene potražuju naknadu za duševne boli', kazala je Luks.

Viktor Gotovac, predsjednik NO-a, koji naslijedio Luks ustvrdio je pak da 'pojma nema kakav ugovor Radman ima' uz dodatak 'ni da zna, ne bi rekao'.

Dražen Rajković, član NO-a u sazivu kojem je predsjednik bio Gotovac, podsjeća da je NO tražio u nekoliko navrata da se napravi nadzor nad Radmanovim ugovorom što je s njegove strane opstruirano.

Koliku će otpremninu Radman dobiti ako s HRT-a ode prije isteka ugovora, pokušali smo doznati na Prisavlju, ali su se tamo pozvali na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Kad se sruši izvješće o poslovanju za 2014., krenut će i Radmanov pad

'Informacije koje tražite spadaju u osobne podatke te vam ih kao obveznici Zakona o zaštiti osobnih podataka nismo u mogućnosti dati', poručili su iz Službe za odnose s javnošću.

Kada točno će se smjena dogoditi, ovisit će ponajprije o tome kada će se naći dnevnom redu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije naći Izvješće o poslovanju HRT-a za 2014. koje je u Sabor poslano još 29. srpnja prošle godine, ali nije stiglo na dnevni red prošlog saziva. Ono što je poznato jest to da je Izvješće uvršteno u dnevni red sjednice aktualnog saziva.

Goran Beus Richenberg (HNS), član Odbora i jedan od onih koji je od početka smatrao da Radman nije dobra akvizicija, smatra da će HDZ rušenje obaviti preko Izvješća i da je to tek uvertira u čistku koja će uslijediti.

'U raspravi o Izvješću neće se koristiti argumenti, nabacivat će se općim dojmovima i tvrditi daje HRT u funkciji samo jedne stranke. Stvari se neće sagledavati u cjelini, neće se gledati ispunjava li HRT ugovor koji ima s Vladom, ispunjavaju li se programske obveze, provodi li se pravilno Program restrukturiranja i što je sve napravljeno. Činjenica je da je danas manje zaposlenih na HRT-u nego što ih je bilo 2013. Isto tako poslovanje se stabiliziralo, ali sve to HDZ-u neće biti bitno.

Srušit će Izvješće na Odboru, onda će ga dati na plenarnu sjednicu i maknut će Radmana. Ne želim ulaziti u to koga će najprije postaviti za vršitelja dužnosti, a potom i za Radmanovu zamjenu, ali ako će se držati kriterija Milijana Brkića o domoljublju, kao što smo imali prilike vidjeti u slučaju Mije Crnoje, onda ćemo sigurno pasti s konja na magarca', kazao je Beus Richenberg

Andrija Mikulić, HDZ-ov predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije ističe da o Izvješću ne može govoriti jer ga još nije pročitao do kraja.

'Sjednica Odbora bit će sazvana za sljedeći tjedan, nakon toga stvar je procedure. Razgovarat će se i Izvješću, o tome ne treba dvojiti. Ono što mogu načelno reći je da čovjek koji demokraciju poima na promišljanju totalitarnih režima nema što raditi na HRT-u. Pa on je na Prisavlju sproveo Bartolomejsku noć i smijenio 50 urednika u jednom danu, izgubio je na Upravnom sudu spor i jasno se o griješio o Zakon za sprečavanje sukoba interesa', zaključio je Mikulić