ŽUSTRA RASPRAVA

Ruža Tomašić: Pravo žene prestaje tamo gdje počinje pravo na život

10.10.2016 u 07:18

Bionic
Reading

Europski parlament održao je u srijedu žustru raspravu o prijedlogu zakona koji onemogućuje žene da obave pobačaj u Poljskoj. U raspravi je sudjelovala i hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić, a na raspravu se osvrnula i eurozastupnica Biljana Borzan

Prema najnovijem prijedlogu zakona u Poljskoj se u potpunosti kriminalizira pobačaj. Još 1991. je donesen vrlo kontroverzan zakon kojim je pobačaj zabranjen osim u tri slučaja: ako je trudnoća rizična za majku, ako postoje naznake da će dijete biti deformirano ili ako je trudnoća posljedica kaznenog dijela. Novim prijedlogom želi se zabraniti pobačaj u potpunosti. Procjena je da je oko 400 tisuća ljudi izišlo na ulice prosvjedujući protiv zakona.

Ruža Tomašić
, zastupnica u Europskom parlamentu Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i Europskih konzervativaca i reformista (ECR), u raspravi je podsjetila da je najava strožeg zakona o pobačaju uznemirila  građane Poljske od kojih mnogi prosvjeduju na gradskim ulicama. 'Odgovorna vlast uvažava mišljenje svih građana i daje jasne odgovore na njihova pitanja i strahove pa sam uvjerena da će tako postupiti i poljska vlada u ovom konkretnom slučaju', kazala je Tomašić u Europskom parlamentu dodavši da pravo na izbor žene moramo braniti.

Hrvatska eurozastupnica smatra da žena mora ima pravo odlučiti kad će stupiti u spolni odnos, mora imati pravo birati osobu s kojom će to učiniti i mora imati pravo na izbor između različitih metoda kontracepcije. Želimo li slobodno društvo, naglašava Tomašić, žena u njemu mora biti slobodna donositi važne odluke koje se primarno tiču nje same. 'No sloboda svakoga od nas završava tamo gdje počinje tuđa. Pravo žene završava tamo gdje počinje djetetovo pravo na život. Kako to zakonski regulirati da bi se polučili najbolji rezultati, to je pitanje zemlje članice i Europska se unija u to nema što miješati', poručila je Tomašić.


S druge strane europarlamentarka Borzan kaže da je rasprava u Europskom parlamentu bila vrlo žustra. 'Započela je skandiranjem poljskih aktivistica s galerije te nizom optužbi ekstremne desnice u EP-u da problem nije u nadležnosti EU-a. Poljakinje su građanke EU-a i naša je obaveza zaštiti njihova ljudska prava, moramo pokazati da solidarnost nema granica. Smatram da su kolege koji tvrde da ovo nije pitanje u nadležnosti EU-a licemjerni jer istovremeno podržavaju inicijativu One of us koja promovira zabranu pobačaja na razini EU'-a, objasnila je Borzan.

Tijekom rasprave, nastavlja, poljski zastupnici s krajnje desnice nazivali su pobačaj 'genocidom protiv Božje volje' ili omalovažavali problem predlažući da 'pozitivnom diskriminacijom sačuvamo samo ženske fetuse i tako ostvarimo ženska prava'.

'Ženama treba omogućiti pristup tržištu rada, zdravstveni odgoj, zaštitu od seksualnog i drugih oblika nasilja te dostupnost kontracepcije, a ne govoriti im što da rade sa svojim tijelom. Nitko nema pravo prisiliti djevojčicu koja je silovana da rodi dijete, nitko nema pravo prisiliti ženu da rodi pod cijenu vlastita života ili pak ženi pod traumom spontanog pobačaja prijetiti zatvorom', smatra Borzan.

Poljske aktivistice tvrde kako zabranom pobačaja ta praksa ne prestaje već postaje povlastica bogatih koje mogu otići u drugu državu, dok su ostale žene prepuštene na milost i nemilost kvazidoktora i kvazipreparata. Unatoč strogim zakonima, procjena je da se u Poljskoj godišnje izvede 80 do 120 tisuća pobačaja. 'Žensko tijelo često je predmet političkih bitaka, ali žensko tijelo pripada samo ženi. Španjolska je to naučila prije dvije godine kroz prosvjede i na europskoj razini. Zbog snažnih žena koje su u ponedjeljak izašle prosvjedovati u Poljskoj, i u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu, EU je snažnija', zaključila je Borzan.