VJETAR U LEĐA IZ BRUXELLESA

Ruža Tomašić: Gospodarski pojas ili ostavka Vlade!

31.10.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Stranka HSP Dr. Ante Starčević traži hitno proglašenje gospodarskog pojasa, a u protivnom zahtijeva ostavku vlade 'jer će odbijanje zaštite hrvatskog Jadrana od strane iste biti jasan znak da ona štiti tuđe, a ne hrvatske interese', navela je predsjednica stranke Ruža Tomašić. Ovim povodom HSP Dr. Ante Starčević održat će danas konferenciju za novinare u Splitu

Uskoro preporuke Bruxellesa

Europska komisija pomno prati razvoj događaja na Sredozemlju u pogleduuspostavljanja pomorskih pojaseva, među njima i isključivi gospodarskipojas, te priprema političke preporuke u skladu sUN-ovom Konvencijom o pravu mora. Tom će se političkom inicijativom nastojati pridonijetipotpunom iskorištavanju morskog bogatstva od strane država članica,promičući interese EU-a u području gospodarskog napretka, otvaranjaradnih mjesta i rasta, poručila je europska povjerenica za ribarstvo i pomorske poslove Maria Damanaki.

Po odgovoru na zastupničko pitanje upućeno Europskoj komisiji vezano uz pravo RH na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, HSP dr. Ante Starčević odlučio je 'poduzeti konkretne korake u zaštiti Jadranskog mora i osiguravanju održivog gospodarenja hrvatskim morskim resursima'.

Saborski zastupnik Ivan Šimunović (HSP AS) u službenu proceduru uputio je Prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru.

'Od Vlade RH tražimo hitno proglašenje gospodarskog pojasa jer se radi o nacionalnom interesu i potezu sukladnom novoj europskoj ribarskoj politici. U protivnom zahtijevamo ostavku vlade jer će odbijanje zaštite hrvatskog Jadrana od strane iste biti jasan znak da ona štiti tuđe, a ne hrvatske interese', stoji u najavi za konferenciju za novinare koja počinje u 10 sati u hotelu Park.

Europska komisija odgovorila je 25. listopada europarlamentarki Tomašić da proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa ostaje u nadležnosti obalnih država članica EU-a, koje suvereno mogu odlučiti hoće li proglasiti takav pojas u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora s ciljem osiguravanja gospodarskog potencijala svojih resursa na održiv način.

Nakon što država članica proglasi isključivi gospodarski pojas, te vode postaju 'vode EU-a', što znači da podliježu važećem zakonodavstvu EU-a, primjerice zajedničkoj ribarstvenoj politici i zakonodavstvu Unije u području zaštite okoliša. No kada je riječ o isključivoj nadležnosti Unije, kao u slučaju očuvanja morskih bioloških resursa, predmetne države članice za taj pojas ne mogu donositi propise niti u tom području sklapati poslove s trećim zemljama i/ili međunarodnim organizacijama jer je to dio nadležnosti EU-a. S druge strane, države članice u potpunosti mogu uživati u prednostima održivog iskorištavanja resursa u svojem IGP-u, navela je Komisija.