Ivan Safronov

Ruskom novinaru potvrđena kazna od 22 godine zatvora zbog izdaje

02.08.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Bivšem ruskom novinaru Ivanu Safronovu u srijedu je odbijena konačna žalba na 22 godine dugu zatvorsku kaznu koja mu je izrečena radi izdaje, prenosi Reuters

Safronov, bivši novinar Kommersanta i Vedomosti koji je kasnije radio kao savjetnik za rusku svemirsku agenciju, uhićen je 2020. pod optužbom da je dijelio povjerljive informacije. Osuđen je u rujnu prošle godine, a njegovi pobornici su izrečenu kaznu prozvali drakonskom i pokazateljem da u Rusiji ne postoje medijske slobode. Safronova se tereti da je dijelio vojne tajne Češkoj, članici NATO-a, no njegova obrana tvrdi da je presuda osveta za izvještavanje o planovima Rusije za prodaju borbenih zrakoplova Egiptu.

On je u veljači preseljen u zatvor visoke sigurnosti u sibirskoj regiji Krasnojarsk, pa u srijedu nije bio prisutan na izricanju presude na Vrhovnom sudu u Moskvi. U ponedjeljak je žalba odbijena i ruskom oporbenom političaru Vladimiru Kara-Murzi koji je dobio 25 godina zatvorske kazne zbog izdaje i širenja „lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama zato što je govorio protiv ruske agresije na Ukrajinu.

  • +9
Ivan Safronov Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov