NVO I POBUNJENICI

Rusko zrakoplovstvo nastavilo bombardirati istočni Alep

11.10.2016 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon nekoliko dana zatišja, ruski borbeni zrakoplovi ponovno su u utorak počeli silovito bombardirati istočni dio Alepa koji je u rukama pobunjenika, objavili su pobunjenici te nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Zračni udari koncentrirani su na četvrt Bustan al Kasr, rekao je Zakaria Malhifji iz pobunjeničke skupine Fastakim i kazao 'Ponovno su počeli bombardirati i to silovito'. I SOHR i pobunjenici objavili su da ima žrtava zračnih napada, ali nisu naveli brojke.

Vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegova saveznica Rusija smanjili su zračne udare prošli tjedan. Sirijska vojska objasnila je da je to djelomice učinila kako bi omogućila civilima da napuste istočne pobunjeničke četvrti.

Sirijski režim pozvao je pobunjenike da zajedno s obiteljima napuste Alep ako polože oružje, no pobunjenici su ponudu odbacili.

Al-Asad želi zauzeti cijeli Alep, najveći grad u Siriji kojega dio drže vladine snage, a dio pobunjenici u pet i po godina dugom ratu. Rusija je u međuvremenu povećala broj svojih vojnika u Siriji nakon neuspjeha sporazuma o prekidu vatre početkom rujna.