OBRAT U PREGOVORIMA

Rusko 'ne' isporuci plina u Europu

12.01.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Rusko-ukrajinski sporazum o nastavku opskrbe Europe ruskim plinom preko Ukrajine u velikoj je opasnosti jer je Rusija u nedjelju navečer kao 'ruganje zdravom razumu' odbila ukrajinske rukom pisane primjedbe

Izvor blizak ruskoj vladi kaže da premijer Vladimir Putin predlaže slanje izaslanstva u Bruxelles, gdje bi u ponedjeljak dužnosnici razgovarali o rješavanju najnovijeg spora.

Ukrajina je u nedjelju potpisala sporazum kojim dopušta nadzor nad tranzitom plina prema Europi kako bi dokazala da ne krade i ne skladišti ruski plin namijenjen drugima.

Europski promatrači već su počeli stizati, a onda je u nedjelju navečer Moskva sve dovela u pitanje.

'Te odredbe i dodatke ne mogu drukčije opisati nego kao ruganje zdravome razumu i kršenje ranije postignutog dogovora', rekao je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev čija je zemlja sporazum bila potpisala u subotu.

'Prisiljeni smo potpisani dokument smatrati nevažećim. Nećemo ga provoditi dok ukrajinska strana ne ukloni ili na kakav drugi način ne opozove te odredbe', rekao je.

Agencija Reuters došla je do skeniranog primjerka sporazuma na kojem je kraj potpisa predstavnika ukrajinske vlade rukom dopisan tekst 'uz deklaraciju koja je u privitku'.

U toj 'deklaraciji', koju je također vidio novinar Reutersa, izjavljuje se da Ukrajina nije uzela plin u tranzitu i da ruskome proizvođaču Gazpromu ništa ne duguje.

Još se kaže da Rusija mora poslati dodatne količine 'tehničkoga' plina Ukrajini kako bi se održao tlak u sustavu plinovoda, a to je zahtjev koji ruska strana odbija dok nema dogovora o cijeni.
I ukrajinska je opskrba plinom u prekidu zbog toga što se Kijev ne slaže s moskovskom cijenom plina.