sigurno za brodove

Rusko ministarstvo obrane: Rusija se vraća u sporazum o izvozu žitarica

02.11.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Rusija će nastaviti sudjelovati u sporazumu o izvozu žitarica iz kojeg se povukla za vikend, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane

Rusija je obustavila svoje sudjelovanje u sporazumu tijekom vikenda i poručila da ne može jamčiti sigurnost civilnih brodova koji prelaze Crno more zbog napada na njezinu flotu ondje.

"Ruska Federacija smatra da se trenutačno primljena jamstva čine dostatnima i nastavlja s provedbom sporazuma", priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija je u subotu objavila da se povlači iz sporazuma o izvozu žitarica nakon, kako tvrdi, velikog napada dronovima na plovila u luci Sevastopolj na poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Rusija će pozvati na razgovor britansku veleposlanicu u Moskvi zbog, kako navodi, umiješanosti britanskih stručnjaka u napad ukrajinskih dronova na njezinu crnomorsku flotu na Krimu, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad izveden pod vodstvom stručnjaka britanske mornarice. Britanija je demantirala umiješanost.

"Ove akcije izvedene su pod vodstvom britanskih stručnjaka", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova novinarima u srijedu.

"Zbog toga će britanska veleposlanica uskoro biti pozvana u rusko ministarstvo vanjskih poslova", dodala je.