u jeku rata

Francuska radi na kopnenim rutama za izvoz ukrajinskih žitarica

31.10.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Francuska radi na tome da se Ukrajini omogući izvoz hrane kopnenim putem preko Poljske i Rumunjske, rekao je ministar poljoprivrede u ponedjeljak, nakon što se Rusija povukla iz ključnog sporazuma o izvozu u jeku rata s Ukrajinom

"Želimo vidjeti, ako se ne može prijeći Crnim morem, može li umjesto toga kopnenim rutama (...), posebno kopnenim rutama preko Rumunjske i Poljske", rekao je ministar poljoprivrede Marc Fesneau za radio RMC.

"Nastavit ćemo raditi prema sustavu u kojem nećemo ovisiti o dobroj volji, u ovom slučaju lošoj volji, Vladimira Putina", rekao je Fesneau.

Rusija je u subotu suspendirala svoje sudjelovanje u UN-ovu sporazumu o žitaricama na "neodređeno vrijeme", nakon, kako je rekla, velikog napada ukrajinskim bespilotnim letjelicama na njezinu crnomorsku flotu na Krimu.

Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina nastavile su s provedbom crnomorskog sporazuma o žitaricama i dogovorile tranzitni plan za ponedjeljak za 16 brodova koji će krenuti dalje, unatoč povlačenju Rusije iz UN-ova sporazuma.

Taj je sporazum omogućavao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta.

Ruskom odlukom vjerojatno će biti pogođene isporuke u zemlje koje ovise o uvozu. Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak nakon povlačenja Rusije iz sporazuma.

Fesneau je u ponedjeljak rekao da "neće biti izravnih posljedica" za francuske potrošače.