OTKRIO GAGARINOV SPOMENIK

Ruski veleposlanik u Rijeci: Rusija želi zaustaviti kretanje migranata u Europu

06.03.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Hrvatska bi mogla tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a potaknuti uspostavu dobrih odnosa između Rusije i Europe, ocijenio je u petak u Rijeci ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov

'Naše mišljenje je da su Rusija i Europa najprirodniji prijatelji danas u svijetu. Ja bih jako volio da vaše predsjedanje EU-om označi početak uspostave dobrih odnosa Rusije i Europe', kazao je Azimov.

'Danas Hrvatska ima takvu mogućnost, a vaša mudra hrvatska Vlada to može postići i postati inicijator takvih odnosa', zaključio je on.

Azimov je boravio u Rijeci prigodom otkrivanja biste kozmonautu Juriju Gagarinu pokraj Astronomskog centra, u čijem postavljanju su sudjelovali rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i Grad Rijeka.

Veleposlanik se osvrnuo i na jučerašnje razgovore predsjednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, na kojima je, kako je rekao, donijeta vrlo važna odluka kao još jedan važan korak u uspostavi mira u Siriji.

Na razgovorima dvojice predsjednika dogovoreno je zaustavljanje svih vojnih akcija i zajedničke ophodnje ruskih i turskih vojnih snaga, kazao je Azimov.

'Mi smo zainteresirani za što brže postizanje mira u Siriji radi zaustavljanja kretanja migranata u Europu', istaknuo je. 'Jučerašnja odluka je svjedočanstvo utjecaja i snage Rusije i Europa mora cijeniti tu ulogu Rusije. Umjesto uvođenja sankcija Rusiji, Europa mora uspostavljati prijateljske odnose sa Rusijom', kazao je veleposlanik.