GOSPODAR RATA

Ruski trgovac oružjem Viktor But izručen SAD-u

17.11.2010 u 08:04

Bionic
Reading

Osumnjičeni ruski trgovac oružjem Viktor But (43) posebnim je čarter zrakoplovom iz Tajlanda prevezen u New York, gdje će se suočiti s američkim optužbama za urotu za prodaju oružja terorističkim organizacijama, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa

Tajlandska vlada u utorak je potvrdila odluku suda u Bangkoku i nakon dvije godine pravnih bitaka odobrila Butovo izručenje Sjedinjenim Državama.

But, bivši sovjetski vojni pilot, poznat po nadimku 'trgovac smrti', optužen je za prodaju oružja koje se koristi u sukobima u Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi. U SAD-u ga očekuje suđenje pod optužbom za urotu za prodaju oružja terorističkoj organizaciji koja je njime ubijala i Amerikance. Kolumbijski FARC je na američkom popisu terorističkih organizacija.

'Viktor But je optužen u Sjedinjenim Državama, ali njegovo navodno trgovanje oružjem i podupiranje oružanih sukoba izazivali su zabrinutost diljem svijeta. Njegovo izručenje pobjeda je vladavine prava', priopćio je američki ministar pravosuđa Eric Holder. 'But će se sada pojaviti na saveznom sudu na Manhattanu i odgovoriti na optužbe', dodao je.

Tajlandska policija i agenti DEA-e, američke službe za suzbijanje trgovine narkoticima, uhitili su Buta u Bangkoku u ožujku 2008, u sklopu operacije u kojoj su se američki agenti predstavljali kao članovi FARC-a. But je navodno sudjelovao u sporazumu po kojem je trebao osigurati ruske protuzračne projektile i drugo oružje kolumbijskim gerilcima.

But je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin, da je običan 'poslovni čovjek', a Amerikanci ga optužuju da je godinama uspijevao zaobilaziti međunarodne sankcije o prodaji oružja. Film 'Gospodar rata' iz 2005. godine, u kojemu glumi Nicolas Cage, inspiriran je Butovom biografijom.

Rusija je osudila izručenje navodnog krijumčara oružja Viktora Buta SAD-u, priopćivši da je tajlandska vlada podlegla političkim pritiscima izvana. 'To nezakonito izručenje posljedica je američkog političkog pritiska bez presedana', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je žalosno što su tajlandske vlasti popustile političkim pritiscima iz inozemstva i provele nezakonitu odluku. 'S pravnog stajališta, ta se odluka ne može objasniti i opravdati', navodi se u priopćenju i dodaje da će 'Rusija zaštititi prava svojeg državljanina Viktora Buta'.

Izručenje navodnog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta iz Tajlanda u Sjedinjene Države ne bi trebalo utjecati na ukupne američko-ruske odnose, ocijenio je u utorak glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik Philip Crowley rekao je novinarima u utorak da ne vjeruje da će to izručenje imati učinka na ukupne odnose SAD-a i Rusije, koje je okarakterizirao kao 'široke i duboke', vođene nacionalnim interesima dviju zemalja.

'Izručenje je potpuno u skladu s našim bilateralnim sporazumima s Tajlandom i međunarodnim pravom', dodao je Crowley.