OSUĐEN U NJEMAČKOJ

Ruski tajkun traži azil u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Ruski državljanin, industrijalac Viktor Lavrenov (40), koji trenutačno živi u jednoj vili u ekskluzivnom dubrovačkom naselju Lozica i zbog iseljenja vodi spor sa sinom bivšeg bankara Nevena Barača, Trpimirom, odlučio je nakon zahtjeva Njemačke za izručenje radi odsluženja dosuđene mu zatvorske kazne, zatražiti azil u Hrvatskoj

Njemačka je od Hrvatske zatražila izručenje Lavrenova kako bi odslužio tri godine i četiri mjeseca zatvorske kazne. Prema njegovim tvrdnjama, na tu je kaznu osuđen nakon što je 'fizički napao Nijemca koji je, radeći kao kućni majstor, pokušao napastovati njegovu suprugu.

Lavrenov ima mrežu supermarketa i kafića te tvornice 'Babilon Plus' i 'Čisti angel' s 980 radnika u preradi drveta i proizvodnji hrane, a široj je javnosti poznat kao 'osoba u sukobu s pravosuđem Rusije, Njemačke i Hrvatske'.

Prema riječima Lavrenovljeva branitelja, dubrovačkog odvjetnika Dragana Pištala, Lavrenov je od početka tjedna u Kutini gdje je Centar za azilante. Dok je čekao na ekstradiciju, Lavrenov se uredno svakog dana javljao PU dubrovačko-neretvanskoj. Upravo je za ovaj petak bio najavljen razgovor nakon kojeg bi nadležni odjel Ministarstva unutarnjih poslova RH trebao odlučiti o dodjeli azila, na temelju kojeg bi Viktor Lavrenov i dalje mogao s obitelji živjeti, raditi i ulagati u Hrvatskoj.