promjena politike i ustava

Ruski regionalni parlamenti podržali nastavak Putinove vladavine

13.03.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Svih 85 regionalnih parlamenata u Rusiji glasalo je u korist ustavnih promjena koje će omogućiti Vladimiru Putinu još jednu utrku na predsjedničkim izborima 2024., rekao je u petak ruski zastupnik Andrej Klišas, javlja novinska agencija RIA

Putin je u siječnju najavio promjenu ruske politike i ustava, predstavljenu kao preraspodjelu vlasti s predsjedništva na parlament.

Vladimir Putin (67), koji već dva desetljeća dominira politikom Rusije kao predsjednik ili premijer, podržao je prošli tjedan u parlamentu amandman kojim će moći zaobići trenutnu ustavnu zabranu i kandidirati se za još jedan mandat 2024. Oba doma parlamenta podržala su amandman, kao i većina regionalnih parlamenata u četvrtak.

Zastupnik Andrej Klišas u petak je rekao da je svaki ruski regionalni parlament, od njih 85, podržao amandman.

'Gornji dom ruskog parlamenta dobio je rezultate glasanja svih 85 regionalnih parlamenata', rekao je Klišas, javlja agencija RIA. 'Svi su to podržali', rekao je.

Na popisu 85 regija nalaze se i dvije koje su dio Krima. Rusija ga je anektirala 2014.

Ruski ustavni sud sada mora proučiti ustavne promjene koje bi trebale biti izglasane na izborima u travnju.

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je u četvrtak zastupnicima da se okupe iza Vladimira Putina i usprotive, kako tvrdi, 'stranoj kampanji koja pokušava diskreditirati ustavne reforme'.