VALENTINA TERJEŠKOVA

Evo kako prva žena u svemiru misli produžiti Putinov mandat

11.03.2020 u 12:37

Bionic
Reading

Nekadašnja sovjetska kozmonautkinja i prva žena u svemiru Valentina Terješkova predložila je u utorak da se uklone sva ograničenja za predsjedničke mandate, što bi omogućilo aktualnom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu još jedan predsjednički mandat

Valentina Terješkova je u Donjem domu ruskog parlamenta kao zastupnica vladajuće stranke Jedinstvena Rusija predložila amandman kojim bi se uklonila ograničenja što bi Putinu priječila utrku na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Putin, prema postojećim pravilima, nakon završetka četvrtog uzastopnog mandata više nema prava sudjelovati na predsjedničkim izborima. Mogućim ustavnim promjenama, o kojima raspravlja ruski parlament, ograničilo bi se buduće ruske predsjednike na samo dva mandata.

Poznata kozmonautkinja i prva žena u svemiru predložila je da se nakon usvajanja amandmana ta ograničenja vrate na nultu poziciju kako bi prestala njihova valjanost. To bi aktualnom predsjedniku omogućilo još dva mandata prije nego što bude 'vezan' novim ograničenjima.

'Postoje nepredvidivi rizici u situaciji s kojom se danas susreće Rusija. Potrebno nam je pouzdano osiguranje koje potječe od snažne predsjedničke moći i moralnog autoriteta osobe koja obavlja tu funkciju. Pitanje nije o Putinu, već o nama Rusima i našoj budućnosti', izjavila je Terješkova, zaradivši gromoglasan pljesak stranačkih kolega.

Prema pisanju britanskog The Telegrapha, jedan od čelnika Jedinstvene Rusije Sergej Neverov najavio je podržavanje takvog amandmana. Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin podsjetio je da je za tu inicijativu potrebna konzultacija s predsjednikom i čelnicima svih stranaka u parlamentu.

Vladimir Putin početkom godine predložio je izmjene ruskog ustava kojima bi se povećale ovlasti parlamenta i vlade. Agencije podsjećaju da Rusija planira izmijeniti svoj ustav prvi put nakon 1993. godine.

Taj je potez najprije protumačen kao način da se Putin održi na vlasti poslije 2024. godine, nakon koje se više ne bi mogao kandidirati za predsjednika. Rusija će pak nakon glasanja u parlamentu sredinom travnja održati referendum o tom pitanju.