NASILJE U MOSKVI

Ruski policajci prekoračili ovlasti na lanjskim prosvjedima, za najteže prijestupe dobili su i otkaze

19.02.2020 u 22:29

Bionic
Reading

Protiv pripadnika ruske Nacionalne garde i policije, za koje se utvrdilo da su prekoračili svoje ovlasti tijekom prošloljetnih skupova u Moskvi, poduzete su previđene mjere, a neki od njih su i kažnjeni, kazao je početkom tjedna dužnosnik Odbora za obranu i sigurnost Viktor Bondarev

'Zabilježeni su slučajevi u kojima su pripadnici snaga sigurnosti prekoračili svoje ovlasti. Poduzeli smo opsežnu istragu u kojoj su blaža prekoračenja ovlasti sankcionirana usmenom opomenom, dok su za teža prekoračenja otvorene istrage, a prekršitelji otpušteni iz policije', izjavio je Bondarev, a prenosi ruska agencija TASS.

Dužnosnik senatskog odbora naglasio je da su akcije Nacionalne garde i policije tijekom skupova u Moskvi u srpnju i kolovozu 2019. godine ocijenjene kao 'odgovarajuće događajima i prijetnjama što su se pojavili'.

Riječ je o prosvjednim skupovima koji su održani u ruskoj prijestolnici 14. i 27. srpnja te 3. i 10. kolovoza, koje je policija dozvolila, a koji su održani nakon što nezavisnim kandidatima nije bilo dozvoljeno kandidiranje na izborima za moskovsku gradsku skupštinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: VOA News

Agencije podsjećaju da je policija tijekom tih skupova privela ukupno 1700 prosvjednika.

Ruske sigurnosne snage tvrde da su prosvjednici koristili nasilje nad pripadnicima policije i Nacionalne grade, što prisnažuju podatkom da je dvadesetak prosvjednika optuženo za izazivanje nereda i nasilja.

  • +6
Prosvjed u Moskvi Izvor: TASS / Profimedia / Autor: Sergei Savostyanov

Na posljednjem skupu održanom 10. kolovoza na aveniji Suhorov bilo je 20.000 prosvjednika, a zbog sudjelovanja u neovlaštenom skupu policija je uhitila 130 osoba.

Među njima bila je i Darija Sosnovskaja, maloljetnica koja se obratila senatskom istražnom odboru optuživši policajca da ju je udario u trbuh. Odvjetnica maloljetnice Tatjana Molokanova izjavila je da je ta optužba odbačena jer je odbor utvrdio da je policajac udario prosvjednicu kako bi je spriječio u nezakonitim radnjama tijekom neovlaštenog javnog okupljanja.