spor oko otoka

Japan kritizirao Rusiju nakon Medvedevljeva posjeta spornom otoku

02.08.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Japan je uputio 'snažan prosvjed' Rusiji u petak nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev posjetio jedan od četiri otoka u središtu teritorijalnog spora između dviju zemalja

Medvedev je posjetio otok poznat kao Iturup u Rusiji i Etorofu u Japanu i obišao mjesto izgradnje mjesne škole i dvije stambene zgrade te posjetio prerađivački pogon i kompleks termalnih voda, objavila je ruska novinska agencija TASS.

Na četiri otoka, pod ruskom upravom pored japanskog otoka Hokaida, prava polaže i Japan, koji ih naziva Sjevernim Teritorijima.

Glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za novinare rekao je da je Medvedevljev posjet otoku 'nespojiv s našom pozicijom u pogledu teritorijalnog pitanja'.

Upitan je li zabrinut zbog japanskoga prosvjeda, Medvedev je novinarima odgovorio, 'Naravno da ne', prenosi TASS.

'To je naša zemlja. To je teritorij Ruske Federacije. Ti su otoci dio regije Sahalin. Zašto bismo bili zabrinuti zbog toga?', rekao je premijer, prenosi agencija.

Sovjetski Savez okupirao je četiri otoka zadnjih dana II. svjetskog rata. Dvije zemlje zbog spora nikad nisu potpisale mirovni sporazum.

Japanski premijer Shinzo Abe 26 puta je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je preuzeo dužnost potkraj 2012., nije postignut napredak u pogledu spornih otoka.

Za vrijeme njihova sastanka u Japanu u prosincu 2016., njih su se dvojica dogovorila o gospodarskoj suradnji na četiri otoka, što se tek treba ostvariti.