prvi izravni sukob

Pentagon tvrdi kako je šačica američkih specijalaca desetkovala ruske plaćenike u Siriji, evo što se dogodilo

25.05.2018 u 21:16

Bionic
Reading

Nakon gotovo četiri mjeseca otkriveni su detalji vatrenog okršaja koji se 7. veljače u Siriji zbio između američkih i sirijskih snaga odanih predsjedniku Bašaru al Asadu, potpomognutih ruskim plaćenicima

U Pentagonovu izvješću stoji kako je u oružanom sukobu, opisanim kao obrambeni čin protiv provladinih snaga, sudjelovalo 500 pripadnika snaga odanih Bašaru al Asadu, među kojima su bili i ruski plaćenici.

Prema pisanju uglednog The New York Timesa, u okršaju je poginulo između 200 i 300 Sirijaca i njihovih pomagača iz Rusije, dok su se ostali povukli nakon udara američkog ratnog zrakoplovstva. Nitko pak od 40-ak američkih vojnika stacioniranih u istočnoj Siriji nije stradao.

Američki izvori tvrde kako su se osim regularnih sirijskih postrojbi u zoni sukoba nalazili pripadnici ruskih privatnih paravojnih formacija. Dobro upućeni u situaciju u Siriji smatraju da se radi o tzv. skupini Wagner koja je ratovala u Ukrajini, a za koju Pentagon ističe kako je pod kontrolom Kremlja te da je namijenjena za tajne operacije koje službena Moskva negira.

>>> U Ukrajini pogiba velik broj ruskih vojnika

U izvješću stoji kako je bitka u blizini Deir ez Zora potrajala četiri sata te kako su u njoj s američke strane sudjelovali pripadnici postrojbe Delta Force i rendžeri Združenog zapovjedništva za posebne operacije.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Službena Moskva priznala je kako su u okršaju poginula četiri ruska državljana, ne otkrivši pritom o kome se radi, nakon čega je pristiglo službeno priopćenje Kremlja da u razmjeni vatre nije sudjelovao nijedan Rus.

Pentagonova izvješća, također, upućuju na to da se među žrtvama prorežimskih snaga nalaze pripadnici spomenute skupine Wagner, kojoj je na čelu umirovljeni ruski potpukovnik Dmitrij Utkin, poznat pod nadimku Wagner, a koji je povezan s ruskim oligarhom i prisnim Putinovim prijateljem Jevgenijem Prigožinom.

  • +19
Rat u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ta se skupina nalazi u Siriji kako bi zauzela naftna polja i plinovode te ih štitila u Asadovo ime, a čine je bivši ruski specijalci koji su nakon umirovljenja pronašli unosne poslove plaćenika koji, tvrde u Pentagonu, odrađuju prljave poslove prema potrebi.

>>> 'Rusi su nas upozorili na vrijeme, srušili smo trećinu američkih raketa'

Ovo je, inače, prvi izravni sukob američkih vojnika i ruskih plaćenika. Američki i ruski vojnici dosad se nisu izravno sukobljavali, no prema izvješćima iz hladnoratovskog razdoblja, tijekom Korejskog i Vijetnamskog rata, ali i Kubanske krize te u podijeljenom Berlinu zabilježeno je nekoliko ozbiljnih incidenata koji su mogli zaprijetiti sukobom širih razmjera.