NEPOTVRĐENE INFORMACIJE

Ruski izvori: Francuska Legija stranaca stigla u Slavjansk

12.04.2024 u 18:45

Bionic
Reading

Prvi pripadnici francuske vojne postrojbe Legija stranaca stigli su u Ukrajinu i prebačeni na područje Slavjanska, navodi ruski Telegram kanal 'Vojna kronika'. Prema tim neprovjerenim informacijama, u Slavjansk je došlo stotinu ljudi iz 3. pješačke pukovnije Legije stranaca, a ovu prethodnicu slijedit će i drugi legionari

Francuska vojska bazirana je na lokaciji 54. zasebne mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine i kreće se gradom samo uz pratnju ukrajinske vojske. Postrojba navodno uključuje stručnjake za topničko izviđanje, kao i inženjerijsku skupinu specijaliziranu za terensko utvrđivanje. Najvjerojatnije će Francuzi ojačati obranu Slavjanska u slučaju proboja ruskih trupa, pišu ruski izvori.

O tome izvještava i ruski vojni izvjestitelj Jurij Kotenok, a prema njegovim riječima, pripadnici Legije stranaca stavljeni su na raspolaganje 7. mehaniziranoj pješačkoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, a ne 54. brigadi.

Podsjetimo, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je početkom mjeseca da bi Francuska u travnju mogla rasporediti oko 1500 vojnika u Ukrajini.

'Pojavljuju se nove informacije o pripremama Pariza za slanje vojnog kontingenta u Ukrajinu. U tu je svrhu zapovjedništvo francuske Legije stranaca početkom ožujka odobrilo sastav bataljonske taktičke skupine od oko 1500 ljudi', rekla je Zaharova 3. travnja na konferenciji za novinare.

  • +11
Legija stranaca Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA

'Očekuje se da će u travnju skupina biti dovedena u punu borbenu spremnost za operativno upućivanje na ukrajinsko ratište', navela je, dodajući da Francuzi oživljavaju dio svoje povijesti koji bi trebao biti prepušten zaboravu: 'posao njihovih predaka, koji su se bavili tajnim izvozom kulturnog blaga iz Ukrajine, uključujući drevne bizantske ikone'.