PONIŠTENA PRESUDA

Ruski aktivist pušten iz zatvora u Sibiru

26.02.2017 u 13:16

Bionic
Reading

Rusija je u nedjelju oslobodila protuvladinog aktivistu Ildara Dadina iz zatvora u Sibiru nakon što je Vrhovni sud u srijedu poništio njegovu presudu, izjavila je za Reuters njegova odvjetnica.

Dadin je bio prva osoba koja je za nenasilni prosvjed osuđena po novom zakonu u kojem je dotadašnje prekršajno djelo postalo kazneno djelo. Dadin je za niz mirnih samoorganiziranih prosvjeda u kojima je sudjelovao jedino on, u prosincu 2015. osuđen na tri godine zatvora, a potom je kazna u žalbenom postupku smanjena na dvije i pol godine zatvora

Neprijavljeni prosvjedi su se prema ranijem zakonu kažnjavali novčanom kaznom, ali uslijed masovnih prosvjeda 2012. nakon izbora predsjednika Vladimira Putina novim je zakonom organiziranje prosvjeda dvaput u 180 dana postalo kazneno djelo koje sa sobom nosi mogućnost zatvorske kazne.

Dadin je bio zatočen u kažnjeničkoj koloniji na sjeverozapadu Rusije gdje je, kako tvrdi, bio podvrgnut fizičkom mučenju što zatvorska uprava opovrgava.

Odvjetnica Ksenija Kostromina je kazala da je Dadinovo puštanje iz zatvora bilo odgođeno do nedjelje jer je trebalo nekoliko dana da sudski spisi stignu u zatvor u Sibiru zbog birokracije, državnog praznika i naposljetku vikenda. Obavijest o njegovom puštanju na slobodu primila je od Dadinove supruge Anastazije Zotove.