stanje na bojišnici

Ruske snage osvojile naselje blizu Lisičanska; Njemačka Ukrajini isporučila obećane haubice

21.06.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Ruske snage osvojile su naselje Toškivka jugoistočno od grada Lisičanska u pokrajini Luhansk, rekao je u utorak guverner te pokrajine

"Nažalost, neprijatelj je poslao goleme količine oružja i ljudi i osvojio Toškivku", kazao je guverner Serhij Hajdaj za ukrajinsku nacionalnu televiziju. Ruska teška artiljerija tuče intenzivno Lisičansk, no ukrajinska strana ondje još pruža otpor, rekao je Hajdaj.

Ranije u utorak Hajdaj je rekao da su ruske snage ušle u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Sjeverodonecka, no još jedino nisu zauzele kemijsku tvornicu Azot u tom području, a obližnja sela su meta neprestanih napada.

U tvornici Azot se skriva oko 300 civila.

Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Sjeverodonecka. U međuvremenu su snage odane Moskvi nastavile napore spašavanja nakon što su ukrajinske snage obalne obrane projektilima napale plutajuće platforme za proizvodnju plina u Crnom moru, rekao je čelnik Krima Sergej Aksenov.

Na platformama je bilo više od 100 ljudi, prema posljednjim podacima. Spašeno ih je više od 90, najmanje troje je ozlijeđeno, a za sedmero se još traga, objavio je Aksenov na Telegramu.

Ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko također je izvijestio o raketnim napadima na te platforme u Crnom moru.

Platforme su smještene oko 100 kilometara od obale pokrajine Odese i 150 kilometara od poluotoka Krima u Crnom moru.

Kad je Rusija anektirala Krim, platforme je zauzela ruska vojska u ožujku 2014. godine.

Pošiljka iz Njemačke

Njemačke samohodne haubice stigle su u utorak u Ukrajinu čime je prvi put toj zemlji od početka ruskog napada 24. veljače isporučeno teško naoružanje iz Njemačke.

"Hvala Njemačkoj na isporučenim haubicama", zahvalio se ukrajinski ministar obrane Oleksij Resnikov njemačkoj ministrici obrane Christine Lambrecht preko Twittera.

Radi se o već prije obećanih sedam samohodnih haubica tipa 2000 koje je Njemačka obećala još početkom svibnja.

Ukrajinski vojnici su posljednjih nekoliko tjedana boravili u bazi Bundeswehra u Idar-Obersteinu gdje su učili rukovati ovim teškim naoružanjem koje, prema navodima Bundeswehra, spada u najmodernije naoružanje u posjedu njemačkih vojnih snaga.

Nekoliko ovakvih haubica, koje mogu ispaljivati projektile i do 40 km udaljenosti, već se nalazi u sklopu NATO-ove misije Bundeswehra u Litvi.

Njemačka vlada je u utorak objavila i listu naoružanja koje je do sada isporučila Ukrajini među kojima su i spomenute samohodne haubice. To je prvi puta da njemačka vlada donosi preciziranu listu isporučenog naoružanja.

Nizozemska bi trebala isporučiti daljnjih pet haubica istog tipa njemačke proizvodnje.

Ukrajinska vlada se nada da će se novim naoružanjem moći bolje suprotstaviti nadmoćnijoj ruskoj artiljeriji.