NOĆNA MORA AMERIKANACA

Ruske podmornice postaju potpuno bešumne

14.04.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Ruska ratna mornarica prekrit će flotu svojih nuklearnih i dizelskih podmornica posebnim hidroakustičkim premazom za smanjenje buke koji onemogućuju i najosjetljivijim akustičnim detektorima razdvajanje zvuka podmornice i šuma mora

Za prekrivanje posebnim premazom zadužen je ruski znanstveno-industrijski koncern Mašinstvo, pišu ruski mediji dodajući kako je koncern pokrenuo proizvodnju posebnih slojeva prošle godine.  

'Koncern ima ugovor za proizvodnju gumenih premaza za sljedećih pet godina. Hidroakustični slojevi koje je napravila ruska tvrtka Čapajev kamuflirat će podmornice posebnim slojem koji ublažava veliku buku', stoji u priopćenju koncerna.

Govoreći o maskirnim slojevima koje je napravio ovaj koncern, generalni direktor tvrtke Čapajev Aleksandar Livšic kazao je kako su programeri koji su zaslužni za premaz uspjeli imitirati zvuk mora, a poseban premaz čini sve vrste podmornica u potpunosti nečujnim za akustičnu opremu.

Poseban premaz ublažava buku podmornica Izvor: Društvene mreže / Autor: TPF Scopes

U skladu s ruskim programom za modernizaciju flote, ovaj visokotehnološki premaz dobit će sve podmornice klase Borej, Jasen i Varšavljanka.

Koncern je i inače specijaliziran za proizvodnju raznih akustičnih premaza za dizel, dizel-električne i nuklearne podmornice.