ZABRINUTI PENTAGON

Što ruske podmornice rade u blizini kablova o kojima ovisi internet?

26.10.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Ruske podmornice vrlo su aktivne u blizini kablova na dnu mora od kojih ovisi internetska veza za gotovo čitavi svijet što, kako piše The New York Times, posebno brine Pentagon koji bilježi čitav niz ruskih podmorničarskih kretanja blizu američkih obala

Kako piše američki dnevni list, vojni i obavještajni dužnosnici Sjedinjenih Država zabrinuti su oko toga kako bi Rusi mogli, u slučaju dodatnih tenzija i sukoba, planirati napade na te kablove o kojima ovisi komunikacija između Washingtona i njegovih saveznika, ali svjetsko gospodarstvo.


Međutim, kako list navodi, i dalje nema nikakvih dokaza o sječi kablova, iako su američki dužnosnici dovoljno zabrinuti s ruskim podmorskim aktivnostima te zračnim udarima u Siriji. 


U Pentagonu i obaveštajnim agencijama, inače, podaci o rastućim pomorskim aktivnostima strogo su povjerljivi i o njima se javno ne govori.

‘Svakodnevno se brinem što bi Rusi mogli sljedeće napraviti’, izjavio je jedan od podmornički zapovjednik američke Pacifičke flote, kontraadmiral Frederick J. Roegge.

U isto vrijeme glasnogovornik američke ratne mornarice William Marks kaže kako bi bio vrlo zabrinut kada bi čuo da neka zemlja petlja s komunikacijskim kablovima’, dodajući kako zbog operacija povjerljive prirode u kojima sudjeluju američke podmornice ne može detaljnije govoriti.

Kako pak ističe The New York Times, iz izvora bliskim dužnosnicima američke ratne mornarice, doznaje se kako je ruska vojna aktivnost iz dana u dan sve prisutnija, osobito u vodama Sjevernog mora pa sve do obala sjevernoistočne Azije gdje se nalaze ti komunikacijski kablovi.

Tako je, primjerice, prošlog mjeseca ruski špijunski brod Jantar plovio duž istočne obale SAD-a na putu prema Kubi gdje se u blizini baze Guantanamo nalazi jedan od kablova.

‘Ovakva razina aktivnosti može se usporediti s onom iz vremena Hladnog rata’, kazao je jedan neimenovani visokopozicionirani europski diplomat dodajući kako se ruske vojne aktivnosti u blizini američke obale poklapaju s onima na Krimu, istočnoj Ukrajini te u Siriji.