NAKON PUTINOVOG GOVORA

Bez presedana: Kompletna ruska vlada podnijela ostavku!

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2020 15:13
  • Objavljeno 15.01.2020 u 14:45
Vladimir Putin i Dimitrij Medvedev

Vladimir Putin i Dimitrij Medvedev

Izvor: EPA / Autor: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

Ruska vlada podnijela je ostavku nakon govora predsjednika Vladimira Putina o stanju nacije u parlamentu, objavio je premijer Dmitrij Medvedev. Predsjednik Putin prethodno je predložio niz temeljnih promjena ustava. 'U tom kontekstu je jasno da smo mi kao vlada dužni omogućiti predsjedniku donošenje svih potrebnih odluka za to', rekao je premijer Medvedev. On će ostati tehnički premijer dok Putin ne imenuje novog

Putin je u svom govoru, između ostalog, predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava. Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade. Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

>>> Putin u govoru o stanju nacije najavio velike ustavne promjene

'Predlažem promjenu... poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre', rekao je Putin dodavši da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom razdoblju posjedovati drugo državljanstvo.

Kazao je kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim.

Putin se po sadašnjem zakonu ne može kandidirati nakon 2024. kada mu ističe sadašnji mandat.

Istaknuo je također da Rusija mora ostati "snažna predsjednička država" u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta vlade, te pravo smijeniti svakog člana vlade i imenovati šefove svih sigurnosnih službi.

  • +25
  • +22

Putinov govor o stanju nacije

Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Istupio je s inicijativom za održavanje referenduma o paketu ustavnih amandmana. Pritom smatra da nije potrebno usvajanje novog ustava.

Amandmani bi trebali dati nacionalnom zakonodavstvu prvenstvo pred međunarodnim sporazumima i odlukama međunarodnih tijela u slučajevima kada su u suprotnosti s ruskim ustavom. Rusija trenutačno stavlja međunarodno pravo iznad svojih zakona.

Inače, ruski predsjednik rekao je u srijedu u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije.

"Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju", istaknuo je Putin, dodavši da su "naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu".

  • +5
  • +2

Vladimir Putin

Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!