PROSVJED U MOSKVI

Rusima opet dosta Putina

06.05.2013 u 23:01

Bionic
Reading

Tisuće Rusa zahtijevale su u ponedjeljak na skupu u Moskvi završetak duge vladavine predsjednika Vladimira Putina i poručile da mu neće dopustiti da 'zemlju pretvori u još jedan gulag'.

No mnogi su Rusi frustrirani neuspjehom oporbe da mnoštvo okupljeno na lanjskim prosvjedima pretvori u trajni izazov za Putina, pa se radosan ton prvih prosvjeda pretvorio u prigušeno shvaćanje da je Putinova vlast još čvršća.

Na trgu na kojem je lani uoči Putinove inauguracije policija palicama rastjerala prosvjednike, stajali su u ponedjeljak, između ostalih, jedan prosvjednik odjeven kao smrt s kosom, a drugi s transparentom na kojem je pisalo 'Sloboda, izbori, demokracija, mir'.

'Prošla je godina, a ništa se nije promijenilo. Prosvjedi su se ugasili, a represija se nastavlja, oni zatvaraju ljude', rekao je 24-godišnji Roman Brizgalov. 'Neki su moji prijatelji zatvoreni zbog lanjskoga prosvjeda na ovome mjestu - ja to shvaćam veoma osobno', dodao je.

On je tipičan žestoki prosvjednik odlučan da nastavi zahtijevati promjene iako 60-godišnji Putin do sada uopće nije reagirao na prosvjedničke zahtjeve, a čini se da to ni u trećem predsjedničkom mandatu ne namjerava.