odgovor iz moskve

Rusija zabranila Borisu Johnsonu ulazak u zemlju zbog 'neprijateljskog stava' o ratu u Ukrajini

16.04.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Rusija je zabranila britanskom premijeru Borisu Johnsonu i drugim ministrima u njegovoj vladi ulazak u zemlju zbog "neprijateljskog" stava prema ratu u Ukrajini

Ministrici vanjskih poslova Liz Truss, ministru obrane Benu Wallaceu i još 10 visokih političkih dužnosnika, većinom članova Kabineta, također je zabranjen ulaz. Moskva tvrdi da je odluka donesena kao odgovor na sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo od početka invazije u Ukrajinu.

Moskva je u ožujku sličnu zabranu nametnula američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Na popisu su između ostalih i zamjenik premijera Dominic Raab, ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, ministar financija Rishi Sunak, premijerka Škotske Nicola Sturgeon i bivša premijerka Theresa May, sada zastupnica u parlamentu.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije kazalo je u izvješću da su za to zaslužne "neprovjerene informacije iz Londona te politička kampanja usmjerena prema izoliranju Rusije iz međunarodne zajednice, koja ograničava Rusiju i guši domaću ekonomiju". "Britansko vodstvo u suštini namjerno otežava situaciju oko Ukrajine, hrani kijevski režim ubojitim oružjem te slično čini i u ime NATO-a", navodi Moskva,

Vlade UK-a i SAD-a početkom su tjedna najavile još sankcija za Rusiju. Dosad su sankcije uključivale financijske poteze usmjerene na uništenje ruske ekonomije i kažnjavanje Putina, visokih dužnosnika i ljudi koji su profitirali od njegova režima.