borbe ne posustaju

Rusija uništila 17 ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i Krima

07.11.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Ruska protuzračna obrana uništila je i presrela ukupno 17 ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i teritorija Krimskog poluotoka u utorak ujutro, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Sustavi protuzračne obrane uništili su devet dronova, a osam su presreli sustavi za elektroničko ratovanje, objavilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ranije je ruski guverner crnomorske luke Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao da su krhotine pale na krov privatne kuće u selu Andrivki, u predgrađu Sevastopolja, nakratko je zapalivši.

Shot, ruska novinska kuća koja često donosi vjerodostojne sigurnosne informacije, objavila je da su se oko 4 sata ujutro (1.10 sati GMT) čule glasne eksplozije u blizini gradova Novofedorivke i Sakija. U Sakiju je ruska vojna zračna luka.

Iz Ukrajine nije bilo trenutačnih komentara, ali Kijev je proteklih mjeseci pojačao svoje napade na rusku vojnu infrastrukturu na Krimu, poluotoku koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014.

Rusija već više od 20 mjeseci vodi sveobuhvatni rat protiv Ukrajine. Ukrajina uzvraća zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći i opetovano je objavila svoju namjeru da ponovno zauzme Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014.

Rusija koristi Krim kao bazu opskrbe za svoj rat protiv Ukrajine. Proteklih tjedana Kijev je stoga više puta napao vojne ciljeve na Krimu. Oštećeno je važno brodogradilište, ratni brodovi i baza ruske crnomorske flote.