OŠTRA PORUKA ZAPADU

'Rusija u Idlibu i drugdje u Siriji ubija i ubijat će teroriste'

06.09.2018 u 17:56

Bionic
Reading

Rusija ubija i ubijat će teroriste bilo u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, ili drugdje u Siriji, rekla je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i tako odgovorila na kritike koje stižu sa Zapada vezano uz rusku aktivnost u toj sirijskoj pokrajini.

"Ubili smo, ubijamo i ubijat ćemo teroriste, bez obzira nalaze li se oni u Alepu, Idlibu ili drugdje u Siriji", izjavila je Zaharova, a prenijele ruske agencije.

Zaharova je istaknula da je to pitanje ruske sigurnosti.

Četiri ruska vojna zrakoplova u utorak su bombardirala položaje HTS-a (članova bivšeg ogranka Al-Kaide) u pokrajini Idlib, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu Sirije.

Režim Damaska želi osvojiti tu regiju kojom 60 posto dominira HTS i druge pobunjeničke skupine.

Stotine civila pobjegle su iz Idliba prema sjeveru, strahujući od napada vladinih snaga, izvijestio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i navodi da je jugoistok Idliba bio u četvrtak ujutro na meti topničkog napada režima.

U slučaju ofenzive, UN i međunarodna zajednica strahuju od humanitarne katastrofe neviđenih razmjera u području Idliba, gdje živi gotovo 3 milijuna stanovnika, od kojih su polovica raseljeni, prema podacima UN-a.

Izjave ruske diplomacije stižu uoči summita u Teheranu gdje se u petak sastaju predsjednici Irana Hasan Rohani, Rusije Vladimir Putin i Turske Recep Tayyipa Erdogan.

  • +19
Rat u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia