ENERGETSKI RAT

Rusija prijeti Ukrajini i bez oružja: 'Platite nam struju iz nuklearke Zaporižje ili ćemo vam je isključiti!'

19.05.2022 u 19:53

Bionic
Reading

Osim razornih granatiranja vojne i civilne infrastrukture, ruske se snage koriste i drugim metodama kako bi ostvarile ciljeve invazije na Ukrajinu.

- Uz pravi rat na terenu vodi se i specijalni rat. Rusija je zaprijetila isključivanjem Ukrajine iz sustava najveće nuklearne elektrane u Europi, ne platili li Kijev Moskvi struju. NE Zaporižja Rusi su osvojili na samom početku invazije, 24. veljače. Zamjenik ruskog premijera Marat Husnuin poručuje: Ako je energetski sustav Ukrajine spreman primiti i platiti, Zaporižja će raditi za Ukrajinu. Ako nije, postrojenje će biti operativno i radit će za Rusiju, javlja reporterka HRT-a Elizabeta Gojan iz Odese.

Navodi da je prijetnja uslijedila nakon što je Moskva potvrdila da se ne kani povući s područja na jugu Ukrajine - regija Hersona i Zaporižja.

- Iz ukrajinske energetske agencije Energoatom tvrde kako elektrana u Zaporižju radi normalno i napaja Ukrajinu strujom, a da Rusi nemaju tehničkih kapaciteta za opskrbu energijom iz NE Zaporižja u Rusiju ili na Krim.