na strani saveznika

Rusija traži da se Srbija uključi u istragu ubojstva Olivera Ivanovića

22.01.2018 u 17:02

Bionic
Reading

Rusija zahtijeva da u istrazi ubojstva političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića sudjeluju nadležna istražna tijela Srbije kao i međunarodne organizacije, izjavio je u ponedjeljak ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Uz poruku da "Rusija odlučno osuđuje" ubojstvo Ivanovića kao teroristički čin, veleposlanik Čepurin je prenio poruku da Kremlj zahtijeva "odgovarajuću istragu uz sudjelovanje predstavnika nadležnih srbijanskih tijela u punom kapacitetu, kao i međunarodnih organizacija, a u skladu s Rezolucijom 1244 Ujedinjenih naroda", priopćeno je iz Ureda predsjednika Srbije nakon sastanka.

Po ocjeni ruskog veleposlanika, na Kosovu je sada "još vidljivije" da  Priština ne ispunjava odredbe briselskog sporazuma o zajednici srpskih općina kao i "problem funkcioniranja Suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)".

Vučićev posjet Kosovu tijekom vikenda Čepurin je ocijenio kao "hrabar čin", dok je srbijanski predsjednik za svoj boravak na Kosovu i razgovore sa kosovskim Srbima rekao da su "vrlo važni za ujedinjenje srpskog naroda i položaj Srba na Kosovu i Metohiji".

Susret Čepurin-Vučić uslijedio je nakon što su američki dužnosnici na Kosovu inzistirali da ubojstvo Olivera Ivanovića 16. siječnja u Kosovskoj Mitrovici istražuju nadležna tijela Kosova.

Prištinski mediji objavili su ranije da je zamjenica šefa Misije SAD-a na Kosovu Colleen Hyland na sastanku s kosovskim ministrom unutarnjih poslova Flamurom Sefajem izrazila "punu podršku SAD-a u istrazi o ubojstvu Olivera Ivanovića" te da je "zatražila da istragu vode kosovske institucije".

Jedan od najuglednijih političkih vođa kosovskih Srba i predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda Oliver Ivanović ubijen je 16. siječnja ujutro ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Beograd je zatražio da bude uključen u istragu zbog čega su nastali prijepori s prištinskom administracijom koja je odbila angažiranje srbijanskih istražitelja, ali ne i razmjenu informacija.

  • +2
Sprovod Olivera Ivanovića Izvor: Reuters / Autor: DJORDJE KOJADINOVIC

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) potvrdio je u ponedjeljak da Srbija s Prištinom ne razmjenjuje informacije o Ivanovićevom ubojstvu.

Stefanović je  na stranačkoj konferenciji rekao kako Priština odbijanjem da uključi tijela Srbije u istragu "šalje jasnu poruku" da oni (Priština) "ne žele dijeliti informacije" i upitao je "u čijem je to interesu".

Stefanović je naglasio kako će Srbija nastaviti tražiti informacije o istrazi od misije EU-a na Kosovu (EULEX) te da će i dalje "inzistirati da se srbijanska tijela uključe u istragu".