NOVA RAZINA SUKOBA

Rusija priprema teren za upotrebu kemijskog oružja? London i Washington vrlo su zabrinuti, uključio se i QAnon

10.03.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon što je Kremlj optužio SAD da podržava program razvoja biološkog oružja u Ukrajini, Washington i London boje se da Rusija zapravo priprema teren za upotrebu kemijskog oružja. Novu teoriju zavjere o američkom angažmanu na razvoju nekonvencionalnog oružja u Ukrajini i 'spasitelju' Vladimiru Putinu prihvatili su sljedbenici pokreta QAnon

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki poručila je u srijedu da Rusija plasira lažne tvrdnje o navodnim američkim laboratorijima za razvoj biološkog i kemijskog oružja u Ukrajini te da to ponavljaju i u Pekingu.

'Sada, kada nas je Rusija lažno optužila, a čini se da je Kina prihvatila tu propagandu, svi trebamo biti na oprezu zbog mogućnosti da Rusija upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili da ga koristi u okviru 'operacije pod lažnom zastavom'', tvitala je Psaki. Zabrinutost Zapada utemeljena je na iskustvu s kemijskim oružjem koje je Rusija koristila u Siriji.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u srijedu je poručila da Rusija ima dokaze o podršci SAD-a programu razvoja biološkog oružja u Ukrajini, uključujući kugu, koleru i antraks. Psaki je te optužbe nazvala suludima.

Istovremeno, rusko ministarstvo obrane optužilo je 'ukrajinske nacionaliste' da pripremaju 'provokaciju' kemijskim oružjem u jednom selu sjeverozapadno od Harkiva. Prema ruskom scenariju, plan je bio lažno optužiti ruske snage za korištenje kemijskog oružja, navelo je ministarstvo u Moskvi.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Glasnogovornica Psaki podsjetila je da Rusija ima dugu povijest optuživanja Zapada za nasilje koje je sama počinila. 'Ovo je očita zavjera Rusije kako bi pokušala opravdati svoj unaprijed promišljen, neisprovociran i neopravdan napad na Ukrajinu', tvitala je.

Zapadni dužnosnici posljednja dva tjedna upozoravaju da bi Rusija mogla upotrijebiti nekonvencionalno oružje poput termobaričkih vakuumskih bombi, jezivo oružje koje uništava sve pred sobom, a smrtonosno je i za ljude u podrumima ili bunkerima koji nisu hermetički zatvoreni.

  • +2
Termobarička oružja Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

CNN izvještava da rusku teoriju zavjere o američkom razvoju nekonvencionalnog oružja u Ukrajini šire sljedbenici pokreta QAnon, inače obožavatelji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Oni su uvjereni da postoji nekakav 'vrhovni plan' i da će Trump osloboditi svijet od zlih intriga.

'Istina je da u Ukrajini postoje biološki laboratoriji koje financira SAD. Međutim u njima se ne razvija biološko oružje. Zapravo, potpuno suprotno: oni su dijelom ustrojeni upravo zato da osiguraju staro sovjetsko oružje koje je ostalo u bivšoj sovjetskoj republici', napisao je CNN-ov analitičar Donie O'Sullivan.

State Department je tvrdnje o razvoju biološkog oružja u Ukrajini i ranije odbacivao kao besmislice, a američke i ukrajinske vlade opetovano su godinama nastojale razbiti teorije zavjere o laboratorijima navodeći što se zapravo radi u njima.

Analitičar podsjeća da se Rusija u prošlosti već služila sličnim lažima, prokazanim u gruzijskom Tbilisiju nakon što je tamošnji laboratorij otvorio vrata zapadnim stručnjacima, uključujući dr. Filippu Lentzos s londonskog King's Collegea. Ona za CNN sada tvrdi da Rusi šire jednake laži o Ukrajini dok je Matt Field, urednik časopisa Bilten atomskih znanosti, naglasio da se dezinformacije iz Rusije intenziviraju paralelno urušavanju međunarodnog položaja Kremlja - tako je i zavjera o Tbilisiju zavladala 2018., u jeku skandala s trovanjem Sergeja i Julije Skripal u Engleskoj.