teške RIJEČI

Rusija ponovno optužuje: 'Imamo dokaze da su britanski specijalci sudjelovali u napadu na crnomorsku flotu na Krimu'

03.11.2022 u 19:55

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu ustvrdio je u razgovoru za Sky news da je Britanija bila uključena u napad na ruske ratne brodove, upozoravši da je Britanija 'previše duboko' uključena u rat u Ukrajini

U intervjuu za Sky news diplomat Andrej Kelin kazao je da ima 'dokaze' da su specijalne snage Ujedinjenog Kraljevstva bile umiješane u napad ukrajinskog drona na rusku crnomorsku flotu na Krimu, te da je predao dokaze britanskom veleposlaniku.Ž

Upitan da iznese dokaze za svoje tvrdnje, Kelin je rekao: 'Savršeno dobro znamo o sudjelovanju britanskih stručnjaka u obuci, pripremi i izvršenju nasilja nad ruskom infrastrukturom i ruskom flotom u Crnom moru. Znamo da je to učinjeno.'

Na ponovljeno pitanje koji su to dokazi da je napad na rusku flotu u Crnom moru izveden pod vodstvom stručnjaka britanske mornarice, Kelin je rekao da je to predano britanskom veleposlaniku i dodao da će 'to biti postati javno vrlo brzo', možda danas, možda sutra.

'To je sve opasno jer eskalira situaciju. Može nas dovesti na crtu s koje, ne bih rekao da nema povratka, povratak je uvijek moguć. Ali svejedno, trebamo izbjegavati eskalaciju. A ovo je zapravo upozorenje da je Britanija preduboko u ovom sukobu. To znači da situacija postaje sve opasnija', kazao je ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada odmah je poručila da su optužbe Rusije laži i da su osmišljene da odvrate pozornost od ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini.

'Posljednjih je dana Rusija iznijela niz optužbi protiv Ujedinjenog Kraljevstva, očito osmišljenih da odvrate pozornost od ruske nezakonite invazije na Ukrajinu; ruskih gubitaka na bojnom polju i bombardiranja civilnog stanovništva i energetske infrastrukture, bez ikakvog obzira na međunarodno pravo i gubitak nevinih života. Ne planiramo davati opsežne komentare na ove optužbe; nije tajna da je Ujedinjeno Kraljevstvo javno prednjačilo u našoj potpori Ukrajini i to traje od ruske nezakonite aneksije Krima 2014.', poručio je glasnogovornik vlade.

  • +11
Obuka ukrajinskih snaga u Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix / Profimedia

Ovo nisu prve kritike britanskih dobrih odnosa sa Ukrajinom. Već ranije Vladimir Putin rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo planira uništiti Rusiju i raspodijeliti njezina golema prirodna bogatstva.

Uz to, Rusija je optužila Britance da su upravo oni odgovorni za eksplozije na Sjevernom toku.