EUFORIJA U SUSJEDSTVU

'Važna prekretnica': Rusija počinje graditi dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj

27.08.2022 u 08:19

Bionic
Reading

Ruski nuklearni div Rosatom sljedećih će tjedana započeti s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, prenosi u subotu BBC riječi mađarskog ministra vanjskih poslova

Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks. To postrojenje trenutno proizvodi 40 posto Mađarske opskrbe električnom energijom.

"Neka gradnja počne!", rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

Tportal je lani izvijestio da je Hrvatska zainteresirana za dugoročan aranžman s Mađarskom oko nuklearke Paks 2. Riječ je o gradnji petog i šestog reaktora (1200 MW svaki) u nuklearki smještenoj stotinjak kilometara od Osijeka. Unatoč pobuni Austrijanaca i Luksemburžana, Mađari su u projekt ušli s Rusima, a odobrila ga je Europska komisija.

S dodatna dva reaktora, kapacitet nuklearne elektrane - koja se trenutno sastoji od četiri reaktora izgrađena u bivšem Sovjetskom Savezu - više će se nego udvostručiti.

"Ovo je veliki korak, važna prekretnica", dodao je Szijjarto. "Na taj ćemo način dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštititi Mađare od divljih promjena cijena energije."

Pojasnio je da bi nuklearni reaktori mogli biti spremni za rad do 2030. godine.

  • +16
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Kontroverzni projekt vrijedan 12,5 milijardi eura velikim dijelom financira Rusija.

Zbog rata u Ukrajini, mnoge države EU-a pokušavale su smanjiti svoju ovisnost o ruskim isporukama energenata. Mađarska nije bezuvjetno poduprla europske sankcije Rusiji na energente.