dolina jordana

Rusija osudila Netanyahuov plan aneksije uoči njegova sastanka s Putinom

12.09.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Rusija je osudila plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da anektira dolinu Jordana uoči sastanka izraleskog čelnika i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji će se održati kasnije u četvrtak, upozorivši da bi to moglo zaoštriti napetosti u regiji

Netanyahu, koji vodi kampanju za svoj reizbor na izborima 17. rujna, rekao je u utorak kako namjerava 'primijeniti izraelski suverenitet' na Jordansku dolinu i sjeverno Mrtvo more - teritorij na Zapadnoj obali koji je Izrael zauzeo u Bliskoistočnom ratu 1967. a koji Palestinci traže za svoju državu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu navečer da je primijetilo 'oštru negativnu reakciju' arapskog svijeta na Netanyahuovu izjavu.

'Dijelimo zabrinutost zbog takvih planova izraelskog vodstva, čija provedba bi mogla jako razbuktati napetosti u regiji, potkopati nadu u uspostavu dugo očekivanog mira između Izraela i njegovih arapskih susjeda', stoji u priopćenju.

Netanyahu i Putin sastat će se u Sočiju kasnije u četvrtak.

Arapske nacije osudile su plan Netanyahua da anektira dio okupirane Zapadne obale ako sljedeći tjedan pobijedi na izborima.

Dužnosnici Jordana, Turske i Saudijske Arabije oštro su kritizirali taj potez, a Arapska liga nazvala ga je 'agresijom'.

Palestinski diplomat Saeb Erekat ocijenio je da bi aneksija bila 'ratni zločin' i 'uništila sve šanse za mir'.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967., a Palestinci nastoje to područje pripojiti budućoj državi. Netanyahu je ranije ustrajao u tome da će Izrael ondje uvijek biti prisutan radi sigurnosnih razloga.

Arapska liga objavila je da bi Netanyahuov plan prekršio međunarodno pravo i 'torpedirao' temelje mira.

Izraelski politički komentatori vide premijerov plan kao pokušaj odvraćanja podrške protivnicima na krajnjoj desnici koji su dugo zagovarali aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B'Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica.