invazija

Rusija je napala Ukrajinu. Evo što znamo do sada

24.02.2022 u 10:21

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je 'posebnu vojnu operaciju' protiv Ukrajine u četvrtak ujutro da bi se uklonila, kako je rekao, ozbiljna prijetnja. Ruske snage su u četvrtak oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu napale Ukrajinu iz Bjelorusije, kao i iz Rusije uz bjelorusku potporu, a napad je pokrenut i s anektiranog Krima, priopćila je ukrajinska granična služba

  • Tjedni intenzivne diplomacije i najave nametanja zapadnih sankcija Rusiji nisu uspjeli odvratiti Putina te je okupio između 150.000 i 200.000 vojnika duž granica Ukrajine.
  • Rusija je zahtijevala prekid širenja NATO-a na istok i rekla da je neprihvatljivo članstvo Ukrajine u atlantskom vojnom savezu predvođenom SAD-om.
  • Dodatno podgrijavanje situacije dogodilo se u ponedjeljak, kada je Putin priznao dvije separatističke regije kao neovisne i naredio razmještaj, kako je nazvao, mirovnjaka, potez koji je Zapad nazvao početkom invazije. Kao odgovor, zapadne zemlje i Japan uveli su sankcije ruskim bankama i pojedincima. Separatisti su u srijedu uputili molbu Moskvi za pomoć u zaustavljanju navodne ukrajinske agresije. Te je tvrdnje SAD odbacio navodeći da je riječ o ruskoj propagandi.
  • Kako se činilo da se Rusija priprema za napad, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u emotivnom obraćanju naciji kazao je da bi rat bio 'velika katastrofa'.

'Ako nam pokušaju oduzeti našu zemlju, našu slobodu, naše živote, živote naše djece, mi ćemo se braniti', rekao je Zelenskij.

  • Putin je u četvrtak ujutro rekao da je odobrio vojnu akciju za obranu od, kako je rekao, prijetnji koje dolaze iz Ukrajine.
  • Ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao je da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu te da su se u mnogim gradovima čule eksplozije. Također je izvijestio o neprestanim kibernetičkim napadima. Zbog svega toga Zelenskij je proglasio izvanredno stanje.
  • +3
Posljedice ruskog bombardiranja u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL / AFP / Profimedia
  • Ukrajinski mediji izvijestili su da su vojni zapovjedni centri u Kijevu i gradu Harkivu na sjeveroistoku bili pogođeni projektilima dok su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju.
  • Ruske trupe napale su Ukrajinu iz Bjelorusije, kao i Rusiju uz bjelorusku potporu, a napad je pokrenut i s anektiranog Krima, priopćila je ukrajinska granična služba. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je uništilo vojnu infrastrukturu u ukrajinskim zračnim bazama i onesposobilo protuzračnu obranu.
  • Separatisti koje podržava Rusija u ukrajinskom Donjecku pokrenuli su velike napade na ukrajinske snage duž linije dodira, prenijela je u četvrtak ruska novinska agencija Interfax glasnogovornika separatista.
  • Najmanje je osmero ljudi poginulo, a devet ranjeno u ruskom granatiranju u četvrtak ujutro, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova u četvrtak, nakon što je Rusija pokrenula masivan zračni i kopneni napad na susjednu državu.
  • Ukrajina je zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove dok je Rusija obustavila domaće letove u zračnim lukama u blizini svoje granice s Ukrajinom do 2. ožujka.

Reakcije na rusku invaziju Ukrajine

Američki predsjednik Joe Biden isključio je mogućnost dovođenja američkih vojnika na teren u Ukrajini.

'Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje', naveo je Biden, dodavši da će se danas sastati s kolegama iz grupe G7 kako bi se odredile strože mjere protiv Rusije.

Ukrajina uvodi izvanredno stanje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: BBC

Čelnici Europske unije raspravljat će o daljnjem paketu sankcija Rusiji na hitnom sastanku kasnije u četvrtak, navodi se u priopćenju EU-a.

'Europska unija osigurat će da Moskva odgovara zbog neopravdanog napada na Ukrajinu', rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodavši da će Kremlj odgovarati.

Britanski premijer Boris Johnson napisao je u tvitu da je zgrožen događajima u Ukrajini te je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom o sljedećim koracima.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je ruski 'nepromišljen i ničim izazvan napad' i rekao da će se saveznici u NATO-u sastati kako bi razmotrili daljnje korake.

Šef UN-a Antonio Guterres pozvao je Rusiju 'u ime čovječanstva' da se povuče iz onoga što bi moglo prerasti u 'najgori rat od početka stoljeća s posljedicama ne samo razornim za Ukrajinu i Rusiju'.