kremlj se nije oglasio

Rusija imenovala novog vojnog zapovjednika usprkos protivljenju 'jastrebova'

10.01.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Ruske vlasti imenovale su general pukovnika Aleksandra Lapina za načelnika stožera kopnene vojske, usprkos žestokim kritikama koje su upućivali najistaknutiji jastrebovi zbog njegovih poteza u ratu protiv Ukrajine, izvijestila je u utorak državna novinska agencija TASS, prenosi Reuters

Lapina, prethodno zapovjednika ruskog središnjeg vojnog distrikta, prošlog su listopada kritizirali jastrebovi unutar ruskih vlasti nakon što su ukrajinske snage izbacile rusku vojsku iz grada Limana u istočnoj Ukrajini koji je ključno logističko čvorište.

Njegovo promaknuće - o kojemu naveliko pišu ruski mediji, dok se Kremlj još nije oglasio - izazvalo je različite reakcije utjecajnih ruskih blogera koji često kritiziraju način vođenja rata i neuspjehe ruske vojske.

Igor Strelkov, bivši vođa proruskih snaga u ukrajinskoj regiji Doneck, doveo je u objavi na Telegramu u pitanje Lapinove kvalifikacije za novu funkciju.

Okrivio ga je za teške poraze ruske vojske prošle godine u blizini grada Harkiva, a njegovo unapređenje ocijenio je kao "blago rečeno, nesporazum".

Posljednjih mjeseci došlo je do promjena u najvišim ešalonima ruske vojske. General zrakoplovstva Sergej Surovikin imenovan je 8. listopada glavnim zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, pošto su smijenjeni zapovjednici istočnog i zapadnog vojnog distrikta.

U kolovozu je pak smijenjen zapovjednik Crnomorske flote.

Lapina su nakon gubitka Limana kritizirali čečenski vođa Ramzan Kadirov i Jevgenij Prigožin, čelnik plaćeničke Wagner grupe.

Kadirov je rekao da Lapinu treba oduzeti odlikovanja i poslati ga na front s pištoljem da krvlju opere svoju sramotu.

Prigožin je podržao Kadirovljev komentar, poručivši "da svu ovu kopilad treba poslati bose na frontu s automatskim oružjem".