baltičko more

Rusija i Njemačka kritiziraju američke sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2

18.12.2019 u 15:01

Bionic
Reading

Američke sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke nepošten su pokušaj da se održe američke pozicije na europskome tržištu plina, priopćio je Kremlj u srijedu, a njegovo mišljenje dijeli njemačka kancelarka Angela Merkel

Plinovod, kojim bi se opskrba plinom ispod Baltičkog mora proširila izravno do Njemačke, trebao bi biti pušten u pogon sljedećih mjeseci. Američki Senat potvrdio je sankcije u utorak.

Sankcije su 'izravno kršenje međunarodnog prava i savršen primjer nepoštenog natjecanja', rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina u komentarima koje su prenijeli državni mediji.

SAD pokušava održati svoju 'umjetnu dominaciju na europskim tržištima' i prisiliti Europljane da kupuju američki plin po višoj cijeni umjesto od susjedne Rusije, rekao je Peskov.

Merkel je izjavila u srijedu da se protivi američkim sankcijama protiv tvrtki koje grade Sjeverni tok 2 jer imaju ekstrateritorijalni učinak.

Savez njemačke strojarske inženjerske industrije (VDMA) pozvao je na veću zaštitu europskih tvrtki nakon američkog izglasavanja sankcija na plinovod Sjeverni tok 2.

'Berlin i Bruxelles moraju konačno razgovarati o tome kako se europske tvrtke mogu zaštititi od ekstrateritorijalnih sankcija, bez obzira na to koja ih država nameće', rekao je direktor VDMA Thilo Brodtmann u srijedu.

'Ne možemo spriječiti ekstrateritorijalne sankcije drugih država', nastavio je on, 'ali je moguće ublažiti njihove učinke i time smanjiti izglede da budu uspješne'.

Američki Kongres odlučio je nametnuti sankcije tvrtkama uključenima u projekt plinovoda unatoč kritikama Njemačke.