protiv

Rusija i Kina u UN-u uložile veto na američki nacrt rezolucije o Venezueli

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2019 22:52
  • Objavljeno 28.02.2019 u 22:52
Rusija i Kina u UN-u uložile veto na američki nacrt rezolucije o Venezueli

Rusija i Kina u UN-u uložile veto na američki nacrt rezolucije o Venezueli

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Rusija i Kina su u četvrtak u UN-u uložile veto na nacrt rezolucije Sjedinjenih Država u kojemu se poziva na "slobodne, poštene i vjerodostojne" predsjedničke izbore u Venezueli te na "slobodnu dopremu humanitarne pomoći" toj zemlji

I Južnoafrička Republika, nestalna članica Vijeća sigurnosti, glasovala je protiv američkog prijedloga koji je dobio potporu devet zemalja, napose europskih i latinoameričkih.

Tri zemlje su bile suzdržane: Ekvatorska Gvineja, Obala Bjelokosti i Indonezija.

Bio je to "tekst s minimumom zahtjeva", požalio se peruanski veleposlanik Gustavo Meza-Cuadra koji je glasovao za nacrt rezolucije.

Takav nacrt rezolucije još nije viđen i njime se "smjenjuje predsjednika", usprotivio se ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja američkom prijedlogu. "SAD je uporan u svom jurišu", istaknuo je. "Cilj je promjena vlasti", dodao je ruski diplomat.

Rusija nije uspjela progurati svoj nacrt rezolucije o Venezueli u kojemu je osudila "prijetnju primjene sile" prema Caracasu koju redovito upućuje SAD.

Moskva je dobila tek potporu Kine, Južnoafričke Republike i Ekvatorske Gvineje. U ruskom nacrtu ističe se "nužnost punog poštovanja načela humanosti, neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti u slanju međunarodne pomoći".

Veto dviju stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti je rijetkost. Prethodni takav slučaj je zabilježen u veljači 2017. kada su Kina i Rusija glasovale protiv francusko-britanskog nacrta kojim bi se sankcionirala primjena kemijskog oružja u Siriji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!