kriza

Kina i Rusija protiv bilo kakve vojne akcije u Venezueli

27.02.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Kine i Rusije u srijedu su se oštro suprotstavili bilo kakvoj vojnoj intervenciji protiv Venezuele, čijeg predsjednika Nicolasa Madura Sjedinjene Države pozivaju na ostavku

Administracija Donalda Trumpa, nesklona socijalističkom čelniku, smatra da je njegov ponovni izbor nelegitiman. Washington je 23. siječnja priznao oporbenog vođu Juan Guaida privremenim predsjednikom.

Washington je istaknuo da ne odbacuje niti jednu opciju, uključujući i vojnu. Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao da je siguran da su 'Madurovi dani odbrojani'.

Dok Sjedinjene Države podržavaju pokušaje uvođenja humanitarne pomoći u Venezuelu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ocijenio da se radi izgovoru za vojnu intervenciju.

'Radimo sa svim zemljama koje su podjednako zabrinute scenarijem vojnog uplitanja', rekao je on u Wuzhenu, na istoku Kine, na trilateralnom sastanku davno planiramo s kineskim i indijskim kolegom.

'Mislim da Sjedinjene Države moraju poslušati što misle zemlje regije', dodao je Lavrov.

Pedesetak zemalja je do sada priznalo Juana Guaidoa privremenim predsjednikom, dok Maduro ima podršku Rusije i Kine. Kina je zabrinuta da oporbeni režim ne bi vratio milijarde dolara koje je Peking posudio Caracasu.

Sjedinjene Države će ovog tjedna zatražiti da Vijeće sigurnosti UN-a izglasa jednu rezoluciju o Venezueli, rekao je u utorak američki izaslanik za tu zemlju Elliott Abrams, dok se Rusija i dalje kategorički protivi bilo kakvom osporavanju Nicolasa Madura.

Kina koja tradicionalno podupire vanjsku politiku koja se temelji na neuplitanju, suzdržala se sudjelovanja u ovoj političkoj krizi koja potresa Venezuelu.

'Pitanje Venezuele je unutrašnji problem te zemlje', rekao je u srijedu Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova na komentare ruskog kolege o mogućoj vojnoj intervenciji.