Zelenski očajan:

'Rusi uništili elektranu koja napaja Kijev jer smo ostali bez raketa za obranu'

16.04.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Ruske snage uništile su termoelektranu Tripilska (TPP) u Kijevskoj oblasti jer je Ukrajina ostala bez projektila za obranu tijekom napada, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za PBS NewsHour, objavljenom 16. travnja

TPP Tripilska potpuno je uništena u ruskom udaru na ukrajinsku energetsku infrastrukturu 11. travnja. Rusija je ispalila 11 projektila u smjeru elektrane, rekao je Zelenski, a Ukrajina je uspjela oboriti prvih sedam, no četiri su uništila Tripilsku, piše Kyiv Independent.

'Zašto? Zato što je bilo nula projektila. Ostali smo bez svih projektila koji su štitili elektranu Tripilska', rekao je Zelenski. Elektrana se nalazi manje od 30 kilometara južno od Kijeva i bila je glavni opskrbljivač električnom energijom Kijevske, Žitomirske i Čerkaske oblasti. Smatra se da je glavni grad Ukrajine najbolje zaštićen od ruskih masovnih napada projektilima i bespilotnim letjelicama, ali zalihe protuzračne obrane su niske u cijeloj zemlji jer se američka vojna pomoć Ukrajini i dalje zadržava u Kongresu zbog svađe republikanaca i demokrata.

  • +6
Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

U međuvremenu je Rusija pojačala ciljane napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nadvladavši lokalnu protuzračnu obranu i uništivši neke od najvećih ukrajinskih elektrana na ugljen. Usred obnovljenih diplomatskih napora Kijeva da dobije više sustava protuzračne obrane, 13. travnja njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio je hitnu isporuku dodatne baterije sustava Patriot Ukrajini.