zaporižja

Rusi izveli 'false flag' operaciju? 'Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći'

16.04.2024 u 09:41

Bionic
Reading

Napadi dronovima na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižja (ZNPP) 7. i 9. travnja bili su dio dobro planirane 'operacije pod lažnom zastavom' (engl. false flag) Ruske Federacije, rekao je ukrajinski stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima Sergij Kislitsja na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 15. travnja

Nuklearna elektrana navodno je pretrpjela najmanje tri izravna udara 7. travnja i još jedan napad dronovima na obližnji centar za obuku elektrane 9. travnja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nazvala je udare 'velikom eskalacijom' nuklearne opasnosti, piše Kyiv Independent.

Vijeće sigurnosti sastalo se 15. travnja kako bi raspravljalo o sigurnosti u tvornici Zaporižja, najvećem nuklearnom postrojenju u Europi, koje je pod okupacijom ruskih snaga od ožujka 2022. Tijekom sastanka, Kislitsja je rekao da je krivnja za napade i povećane rizike u objektu u ruskoj invaziji i okupaciji.

'Ono što se dogodilo u ZNPP-u 7. i 9. travnja 2024. i nakon toga bila je dobro planirana operacija pod lažnom zastavom Ruske Federacije. Kategorički odbacujemo sulude optužbe da bi Ukrajina mogla izazvati nuklearnu katastrofu', rekao je Kislitsja te je optužio Rusiju za pokretanje dezinformacijske i propagandne kampanje s ciljem opravdavanja nezakonite okupacije nuklearne elektrane. Inače, false flag je tajna operacija koju provodi jedna država tako da se čini da ju je napravila druga država.

  • +9
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Rusija je tvrdila da su ukrajinske bespilotne letjelice izvele travanjske napade na elektranu, što ukrajinska vojno-obavještajna agencija (HUR) poriče. HUR je najnoviji udar ocijenio 'ruskom provokacijom'. Kislitsja je odbacio tvrdnju da su ukrajinske snage odgovorne za udare, ističući da ruske optužbe govore o 'FVP-dronovima male snage i kratkog dometa', za koje se tvrdi da su probili jaku obranu elektrane. Dok je IAEA 13. travnja objavila da je svih šest reaktora elektrane prebačeno u stanje hladnog gašenja, šef te agencije Rafael Mariano Grossi upozorio je Vijeće sigurnosti da je potencijal za katastrofu još uvijek visok.

'Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći', rekao je Grossi te nije pripisao krivnju za napade na ZNPP ni Rusiji ni Ukrajini, ali je pozvao na trenutni prekid 'bezobzirnih napada'.