KOALICIJA-SV

Rusi u Ukrajinu šalju novu samohotku, no može li ona utjecati na stanje na bojištu

31.12.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Ruski mediji objavili su ovog tjedna kako je Moskva rasporedila u Ukrajini nove samohodne topove tipa 2S35 Koalicija-SV koji su sve donedavno prolazili opsežna testiranja. Riječ je o topničkom sustavu na gusjenicama koji je trebao imati dvije cijevi kalibra 152 milimetara, smještenih jednu ispod druge, poput sačmarice. No od te zamisli se odustalo čime ruska obrambena industrija nije uspjela glavnu značajku Koalicije-SV pretvoriti u stvarnost

Samohodni topnički sustav 2S35 Koalicija-SV uspješno je prošao državna testiranja, objavio je ruski konglomerat vojne industrije Rostec i dodao da je sada otvoren put njegovoj serijskoj proizvodnji. Rostecov čelnik Sergej Čemezov kazao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da će prva serija samohodnih topova biti isporučena prije kraja ove godine.

''Mislim da će se uskoro pojaviti na bojištu u Ukrajini jer su haubice ove klase potrebne kako bi osigurale prednost nad zapadnim modelima topništva u smislu dometa paljbe'', dodao je Čemezov. Najave Rostecovog čelnika uslijedile su nakon izvješća ruske državne novinske agencije TASS da je jedan primjerak 2S35 Koalicija-SV već raspoređen na prvu crtu u Ukrajinu i to najvjerojatnije kao dio eksperimentalnih ispitivanja.

Razvoj prve inačice Koalicije-SV započeo je početkom 2000-ih, ako ne i desetljeće ranije. Ovaj topnički sustav je najprije bio zamišljen kao dvotopna haubica s automatskim punjačima, što je jedinstveno rješenje koje je moglo povećati brzinu paljbe na 16 hitaca u minuti. Tijekom 2003. čak je pripremljen i prvi testni model, ali je projekt tri godine kasnije zaustavljen pa su konstruktori vratili tradicionalnom dizajnu s jednom cijevi.

  • +3
Samohotka Koalicija-SV Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Vitalij V. Kuzmin

Dizajneri su, naime, zamislili da dvostruke cijevi Koalicije-SV osiguravaju poboljšanu sposobnost prvog pogotka, dok je druga cijev pružala ugrađenu 'rezervu' u slučaju zakazivanja sustava, što nije neuobičajeno tijekom dugotrajne uporabe. Dvostruki topovi su trebali imati dodatnu prednost jer su mogli ispaljivati dva projektila u kratkom razdoblju jedan za drugim, bez potrebe za promjenom položaja cijevi, a postojala je i mogućnost vrlo brzog ispaljivanja više projektila na istu metu i to na način da svaki hitac stigne u isto vrijeme, ali na različitoj putanji, što je koncept poznat kao višestruki simultani udar (MRSI).

Ruska samohotka Koalicija SV Izvor: Društvene mreže / Autor: allofstewie AS

Međutim, konstruktori takvim pristupom nikako nisu mogli postići traženi domet pa je rusko Ministarstvo obrane odustalo od tog jedinstvenog pristupa samohotkama. Uz to, takav dvocijevni sustav je bio previše težak i kompliciran jer je trebalo ugraditi zasebne automatske punjače za svaku cijev, što je 'dvocijevku' učinilo znatno skupljom od predviđenog proračuna.

Prvi prototip jednocijevne Koalicije-SV je proizveden 2013., a prvi javni nastup imala je dvije godine kasnije tijekom parade na moskovskom Crvenom trgu, zajedno s drugim novim oklopnim vozilima, među kojima su tenk T-14 Armata, gusjenično borbeno vozilo pješaštva Kurganjec-25 i oklopni transporter Bumerang. Odmah po premijeri Koalicije, ruski mediji su najavili da će samohotke vrlo brzo ući u sastav ruske vojske, ali je to idućih godina, u dva navrata, odgađano.

Koalicija SV na paradi na Crvenom trgu u Moskvi Izvor: Društvene mreže / Autor: Journal Military

Osim jednocijevnog topa, novi izgled Koalicije-SV temelji se na pogonu tenka tipa T-90, dok trup i položaji posade imaju sličnosti s Armatom. Ovo označava daljnji odmak od haubice 2S19 Msta-S na kojoj se temeljila dvocijevna inačica, a koju bi nova jednocijevka u konačnici trebala i zamijeniti.

Specifikacije jednocijevne inačice zasd su nepoznanica. No agencija TASS tvrdi da Koalicijin top 2A88 može ispaljivati projektile brzinom većom od deset hitaca u minuti, u dometu od 70 kilometara, kada koristi projektile potpomognute raketama. Iako je brzina paljbe znatno manja od one koja se tvrdi za inačicu s dvostrukom cijevi, ona ipak premašuje brzinu 2S19 Msta-S. Taj stariji samohodni top može ispaliti standardni projektil na oko 24 kilometara, povećavajući domet na 35 kilometara za slučaj da koristi projektile potpomognute raketama.

Ruska samohotka Koalicija SV u serijskoj proizvodnji Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Today

Vojni analitičari s dobro obaviještenog portala The War Zone ističu da ruska vojska ima nezasitan apetit za topničku potporu u ratu u Ukrajini, ali i značajne gubitke među vlastitim topništvom. Msta-S, među ostalim teškim topničkim oružjem, bila je prioritetna meta za ukrajinske snage koje su u više navrata pogađali taj sustav protubaterijskom paljbom iz topničko-raketnih sustava visoke mobilnosti M142 ili HIMARS.

Stručnjaci dodaju da je, uz samo nekoliko Koalicija-SV dostupnih u ovom trenutku, malo vjerojatno kako će one ostvariti značajan utjecaj u kratkom roku, iako bi njihov uspjeh u Ukrajini mogao ubrzati zamjenu Msta-S, kao i drugih starijih sustava. U isto vrijeme, na uspjeh novog topničkog sustava mogle bi utjecati i sankcije koje su dosad relativno uspješno zaustavljale Moskvu u njezinoj sposobnosti da proizvodi određeno teško naoružanje u značajnoj mjeri, posebno kada sadrži visokotehnološke komponente koje potječu iz drugih zemalja.