posljedice rata

Rusi su u Hersonu posvuda posijali mine, a eksplozivnih naprava puno je i Crno more

16.11.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Dok su se mnogi Ukrajinci u nedjelju budili nakon velikog slavlja zbog ruskog povlačenja iz Hersona, tim od 10 željezničara išao je na zadatak u malo selo Posad-Pokrovske, u kojem su mjesecima trajale najžešće borbe. Zadatak im je bio popraviti pruge do Mikolajiva. Ruta je bila blokirana granama drveća i balvanima razbacanim po cesti, a tamo su ih postavili, kako su kasnije otkrili, ukrajinski vojnici da bi označili skriveni eksploziv ispred sebe. Raščistili su barikadu i vozili se manje od 100 metara kada su naletjeli na protutenkovsku minu. Jedan je radnik ostao bez nogu, a ostali su prebačeni u bolnicu

To nije bio izolirani incident. Samo nekoliko dana prije četveročlana obitelj automobilom je prešla preko mine u oslobođenom Novoraisku. Ozlijeđeno je 11-godišnje dijete.

Prije nego što su se Rusi povukli ukrajinske vlasti upozoravale su da Moskva pokušava pretvoriti Herson u 'grad smrti', ali sada se čini da su ruski vojnici cijelu regiju pretvorili u minsko polje i to područje učinili najviše miniranim područjem u Ukrajini, a možda i u svijetu, piše The Guardian.

'Ruske trupe su planirale povlačenje i imale su dovoljno vremena za miniranje i dobar opskrbni lanac za postavljanje svih eksplozivnih naprava', rekao je Guardianu Timur Pistriuha, čelnik Ukrajinske udruge pirotehničara.

'Još ne možemo davati prognoze jer je postupak čišćenja tek započeo, ali bi potencijalno regija Herson mogla biti najviše minirana regija u zemlji i nažalost Ukrajina bi uskoro mogla biti prva u svijetu po broju žrtava uzrokovanih minama.'

Ceste koje vode do Hersona, prekrivene ratnim ostacima, obrubljene su dugim crvenim kordonima i znakovima koji svakih 10 metara ukazuju na prisutnost minskih polja.

Deseci izvađenih mina stoje u hrpama, nekoliko metara od kontrolnih točaka koje su sada pod kontrolom ukrajinskih snaga. Na seoskim stazama neke neeksplodirane naprave strše iz zemlje i čekaju da budu deaktivirane. Rad na razminiranju regije mogao bi trajati mjesecima, ako ne i godinama. Svjedoci i ukrajinski vojni časnici rekli su Guardianu da su Rusi posvuda ostavili mine i spojne žice.

  • +25
Uništeno ukrajinsko selo Posad-Pokrovske u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Rusi su minirali sve što su mogli. Ceste, zemlju, mostove, kuće, zgrade. Sve. Stalno nalazimo mine. Nikad prije nisam vidio ovako nešto', rekao je Oleksandr Valerijovič, vojnik stacioniran u selu Posad-Pokrovske koji pomaže u čišćenju područja oslobođenog od Rusa.

U subotu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, tijekom svog prvog obraćanja nakon oslobođenja, pozvao stanovnike Hersona 'da budu oprezni i ne pokušavaju samostalno provjeravati bilo koje zgrade i objekte koje su okupatori napustili'.

Čak i prije ruske sveobuhvatne invazije u veljači ove godine ukrajinski pirotehničari suočavali su se s višegodišnjim naporom čišćenja mina na istoku zemlje. Ukrajina je bila peta u svijetu po broju civilnih žrtava uzrokovanih minama i među prve tri zemlje po broju incidenata s protutenkovskim minama.

Dok se teške borbe nastavljaju na jugu i istoku zemlje, pirotehničari se susreću sa sve više različitih vrsta naprava koje su postavile ruske snage, uključujući mine leptire, koje su Ukrajinci nazvali 'laticama'. Riječ je malim plastičnim protupješačkim minama ozloglašenim u cijelom svijetu zbog njihove sposobnosti da uzimaju žrtve dugo nakon završetka ratova.

  • +10
Život u Hersonu nakon povratka ukrajinske vlasti Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Ove PFM-1 mine izgledaju kao igračke i stoga su posebno opasne za djecu. Međunarodno su zabranjene, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da ih Rusija koristi u ratu u Ukrajini.

Ali problem s minama u Ukrajini nije ograničen samo na tlo. Vode Crnog mora također su pune mina. Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za to tko je kriv za njihovo ispuštanje. Njihova prisutnost predstavlja ozbiljnu prijetnju i drugim zemljama koje izlaze na Crno more. Bugarski dužnosnici upozorili su građane koji žive u blizini obale da paze na mine, a Rumunjska radi na čišćenju eksplozivnih naprava pronađenih u njezinim vodama. Najmanje dvije mine su dolutale do turske obale od početka invazije.

Lokalni stručnjaci za razminiranje upozoravaju da će, čak i kad bi rat sutra završio, biti potrebno najmanje desetljeće da se ukloni ta prijetnja.