rat u ukrajini

Rusi osvojili prometno važan grad Liman i okružili Severodoneck

27.05.2022 u 16:15

Bionic
Reading

Ruske snage osvojile su grad Liman, željezničko dvorište na istoku Ukrajine i okružile veći dio grada Severodonecka, objavili su ukrajinski dužnosnici u petak

Ukrajina tvrdi da njezine snage i dalje drže liniju u istočnoj regiji Donbas, usprkos ruskom napredovanju na dvije najveće fronte u regiji.

Proruski separatisti objavili su da potpuno kontroliraju Liman, prometno čvorište koje Rusija napada sa sjevera na jednom od glavnih smjerova svog napretka.

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da se vojska i dalje drži na sjeveroistoku i jugozapadu, blokirajući Ruse da napreduju prema Slavjansku, velikom gradu udaljenom pola sata vožnje prema jugozapadu.

  • +4
Severodoneck Izvor: Profimedia / Autor: Rick Mave/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ruske snage su na istoku zauzele dvije trećine Severodonecka, objavio je guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj.

Taj je grad najistočnije veće mjesto koje Ukrajina i dalje drži pod svojom kontrolom u Donbasu. Rusi pokušavaju opkoliti ukrajinske borce u tom gradu i u Lisičansku koji se nalazi s druge strane rijeke.

Nakon što su odustale od napada na Kijev u ožujku i Harkiv ranije ovaj mjesec, ruske snage bilježe najveći napredak u nekoliko tjedana na istoku Donbasa.