OPASNA TOPLINSKA NAVLAKUŠA

Rusi imaju nove mamce i taktiku uznemiravanja savezničkih letjelica, Amerikanci već reagirali

12.07.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Ruski borbeni avioni počeli su izvoditi niz opasnih manevara kako bi oborili američke bespilotne letjelice MQ-9 Reaper na nebu iznad Sirije, a na slične poteze upozorava i francuska vojska čiji su borbeni avioni Rafalei ovih dana imali bliske susrete sa ruskim Su-35 duž iračko-sirijske granice. Ruski piloti pritom koriste poznata sredstva zbunjivanja, ali sa sasvim drugom taktikom uznemiravanja. Evo o čemu je riječ

Središnje zapovjedništvo američkih zračnih snaga (AFCENT) izvijestilo je kako su tri ruska Su-35S Flanker-E prošlog tjedna uznemiravali tri američke bespilotne letjelice tipa MQ-9 Reaper dok su provodile misiju protiv ciljeva tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) te da su ruski piloti, suprotno utvrđenim normama i protokolima, ispustili više toplinskih mamaca s padobranima ispred dronova, prisilivši ih na manevre izbjegavanja.

Osim toga, jedan je ruski pilot postavio svoj avion ispred MQ-9 i uključio naknadno izgaranje, čime je pokušao oštetiti američku letjelicu toplinskim tragom i produktima izgaranja goriva. AFCENT je ocijenio da je takvo ponašanje ruskih pilota pokušaj obaranja američkih letjelica bez formalnog uključivanja u izravnu borbu koja se može objasniti nevoljkošću izravnog vojnog sukoba sa Sjedinjenim Državama u međunarodnom zračnom prostoru.

Iako presretanje lovaca koji bacaju infracrvene mamce na putanje američkih i savezničkih zrakoplova nije novost, čini se da je rusko ratno zrakoplovstvo počelo koristiti novu taktiku prema kojoj Moskva na američke bespilotne letjelice gleda kao na legitimne mete s potencijalom da budu uništene.

Ruski piloti pritom, ističu vojni analitičari, koriste mamce s dužim vremenom gorenja i sporijom brzinom spuštanja, a što ih čini potencijalno većom opasnošću za Reapere kojima je relativno teško manevrirati i imaju nisku svijest o situaciji.

Ruski 'lišaj' za umanjivanje savezničke nazočnosti

Još uvijek nije poznato o kakvim je točno mamcima riječ no stručnjaci ukazuju kako je moguće da se radi o ruskim mamcima s padobranom tipa M6 kakvi se koriste za zaštitu aviona od neprijateljskih projektila. Naglašavaju kako je postoji mogućnost da su Rusi u posljednjem slučaju uznemiravanja koristili najnovije mamce tipa L376-2 Jagelj (lišaj) s optičkim sustavom navođenja i kinematičkim izborom cilja.

Na Zapadu se o Jageljima zasad jako malo zna budući da su predstavljeni javnosti prije manje od dvije godine. Ruski proizvođač Rosteh Tehnodinamika navodi tek da Jagelj, u usporedbi sa zapadnim ekvivalentima, ima dvostruko dulji radni vijek, jačinu signala i stupanj zaštite aviona te da se mamac tog tipa ispaljuje u smjeru kretanja aviona i time zbunjuje navođenu 'pametnu' neprijateljsku raketu u završnoj fazi navođenja.

Pilot u slučaju Jagelja može ispaliti po jedan mamac ili čitavi set u jednom plotunu za manje od jedne sekunde, ali trenutno nije poznato koriste li Jagelji padobrane. Da bi moglo biti riječ o Jageljima ukazuje podatak da su ruski piloti izbacili lebdeće mamce ispred svojih aviona u smjeru putanje američkih dronova, a što je jedna od odlika novih ruskih toplinskih 'navlakuša'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hindustan Times

Šef AFCENT-a, general Erik Kurilla, ustvrdio je da rusko kršenje savezničkih napora da se očisti zračni prostor iznad Sirije povećava rizik od eskalacije. Uz to, AFCENT je pozvao ruske snage u Siriji da prestanu s bezobzirnim ponašanjem, kao i da se pridržavaju standardna ponašanja koji se očekuje od profesionalnih zračnih snaga kako bi se mogli ponovno usredotočiti na trajni poraz ISIL-a.

Incident za incidentnom

Ovo nije prvi slučaj opasnih manevara ruskih pilota. U ožujku ove godine ruski borbeni zrakoplovi Su-27 borili su američki dron MQ-9 iznad Crnog mora. Ruski Su-27 ispustio je gorivo ispred MQ-9 i zakačio propeler njegovog motora. Zbog oštećenja dron se nije mogao vratiti u bazu pa je donesena odluka da se potopi u međunarodne vode.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U. S. European Command

Također iznad Crnog mora, prošlog rujna došlo je do dramatičnog susreta između elektroničkog nadzornog zrakoplova britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva RC-135W Rivet Joint i ruskog lovca Su-27 koji je lansirao projektil. Bilo namjerno ili ne, čini se da se ta raketa pokvarila, spriječivši mogući vrlo ozbiljan međunarodni incident.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

AFCENT je precizirao da su naoružani ruski borbeni avioni izravno letjeli iznad koalicijskih snaga predvođenih SAD-om u Siriji najmanje 26 puta između 1. ožujka i 19. travnja ove godine. Zapovjedništvo je također reklo da je od ožujka došlo do 63 kršenja protokola za dekonflikciju između američkih i ruskih snaga.

Iako uznemiravanje savezničkih aviona nije novost na Bliskom istoku te u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, Amerikanci su prošlog mjeseca na Bliskom istoku rasporedili jednu eskadrilu borbenih aviona tipa F-22 koju mogu osigurati misije pratnje dronova ukoliko je to potrebno.