DRUŠTVENI DOGAĐAJ NA RIVI

Svi zaviruju u ruševinu kultnog splitskog hotela i pitaju se – gdje će sa svim tim smećem? Imamo detaljne odgovore

16.03.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Uklanjanje starog hotela Marjan u strogom centru Splita, na Zapadnoj obali, gdje rovinjska Adris grupa namjerava u roku od tri godine izgraditi više od stotinu milijuna eura vrijedan novi hotel, pretvara se u društveni događaj: Deseci građana svakodnevno proviruju kroz ogradu i promatraju radove. U prethodna dva tjedna šezdeset godina star objekt već je dobrano načet, a do kraja ove godine trebao bi potpuno nestati s lica zemlje

'Gdje će s ovim pustim otpadom', najčešće je pitanje koje se čuje kroz buku bagera, a detaljne odgovore za tportal dao je direktor Adrisove tvrtke Abilia Armando Vičić.

'Sve će ići na svoje mjesto', spremno i transparentno nam kaže Vičić pa detaljno objašnjava proces uklanjanja ove građevine, jedan od najvećih u Hrvatskoj u proteklih nekoliko godina.

'Najprije smo ga morali ogoliti do kraja, odnosno ukloniti velike količine različitog materijala - vrata, tkanina, raznih dodataka, cijevi, kabela, ukrasa… Sav taj miješani otpad separira se i potom odvozi u Centar za gospodarenje otpadom Bikarac', objašnjava nam Vičić.

'Potom je tu staklo, oko šest tisuća kvadrata, što je mnogima najzanimljivije. Ono je postavljeno prije desetak godina, no više nije upotrebljivo: kako je kaljeno i tonirano, ne može se rezati i prilagođavati novoj konstrukciji. Ono će kao sekundarna sirovina biti zbrinuto putem ovlaštene tvrtke iz Austrije koja ima svoju podružnicu u Hrvatskoj', objašnjava sugovornik tportala.

  • +4
Rušenje hotela Marjan Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Na koncu ostaje, naravno, betonska konstrukcija. Izračuni govore da se radi o gotovo nevjerojatnoj količini od 36 tisuća kubičnih metara, cijelom brdu koje će u jednom trenutku morati biti preseljeno na drugu lokaciju. U Adrisu ni oko toga ne očekuju veće probleme.

'Grubo se odvaja beton od betonskog željeza i na taj način će se zbrinuti, ali trenutno se ništa ne odvozi jer materijal koristimo za izradu nasipa i rampi za pristup tornju, koji također uklanjamo. Za otprilike mjesec dana započet ćemo ga zbrinjavati na ovlaštenom deponiju građevinskog materijala', kaže nam Vičić.

U samoj Adris grupi potvrdili su da su po završetku radova izvođači dužni dostaviti investitoru svu dokumentaciju, odnosno dokaze o izvršenom zbrinjavanju otpada nastalog rušenjem objekta.

Rušenje hotela Marjan Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

Samo rušenje Marjana, derutnog bivšeg splitskog simbola, po planovima bi trebalo trajati do konca ove godine. Uklonit će se njegov kompletan volumen: dugački horizontalni dio s dva kata, toranj od još 13 etaža te desetak godina stare dogradnje. Na Zapadnoj obali neće ostati baš ništa, a potom kreće gradnja novog hotela po projektu 3LHD-a koji reinterpretira šezdeset godina star projekt Lovre Perkovića.

Zanimljivo, ovo je jedan od rijetkih slučajeva na obali da su investitori odlučili graditi manje kvadrata nego što je ranije postojalo i nego što bi im po urbanističkim planovima moglo biti dozvoljeno. Novi Marjan imat će približno jednak volumen kao i originalni, a hotelskim sobama vratit će se prepoznatljivi balkoni ostakljeni u neuspješnoj i nikad dovršenoj obnovi kada je vlasnik bio Željko Kerum.

  • +2
Novi hotel Marjan Izvor: Licencirane fotografije/3LHD / Autor: NN

Kako je u periodu od 15. lipnja do 15. rujna u Splitu zabranjeno izvoditi građevinske radove, zanimalo nas je kakvi su terminski planovi Adrisa:

'Do početka turističke sezone gotovo u cijelosti uklonit ćemo horizontalni dio, moguće i nove betonske dogradnje, a od jeseni započinjemo sa skidanjem samog tornja. Rušenje se odvija u samom centru grada i stoga nastojimo postupati kirurški te što manje ometati stanare susjednih zgrada', kaže nam Vičić.

Prepoznatljivi toranj stoga se ipak neće minirati, nego 'grickati' od vrha naniže. Bit će zanimljivo pratiti to.