SITNE I KRUPNE RIBE

Rumunjski političari sad mogu kraduckati po zakonu

01.02.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Vladajuća rumunjska Socijaldemokratska stranka šokirala je domaću i međunarodnu javnost uvođenjem hitnih mjera kojima se dekriminalizira korupcija u vrijednosti do 48.000 dolara, što je u ionako potkupljivoj Rumunjskoj izazvalo val prosvjeda građana koji dekriminalizaciju nazivaju posljednjim čavlom u lijes borbe protiv mita i korupcije koju je započela Europska unija, a koja je u posljednje vrijeme počela davati pozitivne rezultate

Kako piše ugledni The Washington Post, uredba vladajuće stranke zaustavit će sve započete istrage, a dio već osuđenih za korupciju mogao bi uskoro izaći iz zatvora.   

Službeno, Socijaldemokratska stranka je novu mjeru predstavila kako bi se riješio problem prenapučenih zatvora, budući da Rumunjska prema Europskom sudu za ljudska prava ima najgore zatvorske uvjete u Europskoj uniji. Kritičari, pak, smatraju kako iza navodnog rješavanja problema zatvorskih uvjeta stoji nuđenje oprosta političkim saveznicima stranke na vlasti.   

Valja napomenuti kako je uredba usvojena isti dan kada je čelnik Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea bio na sudu zbog zloporabe položaja i ovlasti. Dragnea je već osuđen zbog izborne prijevare, zbog čega nije postao premijer, a njegovi politički protivnici smatraju kako iza uredbe o oprostu za tzv. 'sitnu korupciju' stoji upravo on.

No, on smatra kako je njegovo suđenje rezultat posvemašnje urote protiv njega te kako su sudske optužbe utemeljene na lažima.  

Dragnea je trenutno najviše pozicionirani rumunjski političar kojem se sudi, a prema dostupnim podacima posljednjih tri godine zbog primanja mita i korupcije procesuirano je više od 1000 državnih službenika i dužnosnika-

Ravnateljica rumunjskog Ureda za suzbijanje korupcije Laura Codruta u razgovoru za agenciju Associated Press kazala je kako će ova uredba 'poništiti sve dosadašnje napore u borbi protiv korupcije'.

Kritičan je i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis koji je dan kada je inauguriran novi zakon proglasio 'danom žalosti za vladavinu zakona'.