POLITIČKI SUKOB

Rumunjska tone u krizu samo šest tjedana do predsjedanja EU-om

20.11.2018 u 18:59

Bionic
Reading

Politička kriza u Rumunjskoj nastala zbog otpora borbi protiv korupcije dodatno se zaoštrila u utorak, šest tjedana do dana kada bi ta članica Europske unije trebala prvi put preuzeti polugodišnje predsjedanje

Stanje se zakompliciralo pošto je predsjednik Klaus Iohannis djelomice odbacio rekonstrukciju vlade koju je u ponedjeljak provela premijerka Viorica Dancila smijenivši šest ministara.

Predsjednik Iohannis odbio je prihvatiti predložene ministre za regionalni razvoj i transport. Posebno je osjetljiv resor ministra za regionalni razvoj jer on raspodjeljuje novac iz fondova za razvoj pokrajina.

Smatra se da premijerka nije samostalna u odlučivanju i da je marioneta čelnika vladajućih socijaldemokrata Livua Dragnee, koji je rekonstrukcijom vlade pokušao udaljiti unutarnje protivnike. 

Sam Dragnea ne može biti premijer jer je 2016., osuđen za izbornu prijevaru, a on i ne krije činjenicu da želi održati vlast tako što nadzire svoju stranku.

Dragnea je pod istragom zbog lošeg upravljanja ili pronevjere novca iz europskih fondova. Njegov čvrsti stisak nad vladom i njegova nastojanja da oslabi agenciju za borbu protiv korupcije DNA srušili su dva premijera u dvije godine od izbora.

Danila je rekonstrukciju vlade objasnila pripremama za rumujsko poluogodišnje predsjedanje Europskom unijom od 1. siječnja, no svi smijenjeni ministri bili su kritični prema Dragnei i politici koju on provodi.