propisano ustavom

Rumunjska glasuje na referendumu o zabrani homoseksualnog braka

06.10.2018 u 08:44

Bionic
Reading

Rumunji su u subotu počeli glasovati na referendumu o ustavnoj zabrani homoseksualnog braka koju podržavaju vladajući socijaldemokrati (PSD)

Devetnaest milijuna birača u zemlji ima priliku do nedjelje navečer odobriti promjenu definicije braka kako bi se samo "muškarac i žena" mogli vjenčati a ne više "supružnici", kako sada stoji u temeljnom zakonu.

Socijaldemokratska većina odlučila je ostaviti birališta otvorena dva dana nadajući se što većem broju glasača na referendumu čija je glavna nepoznanica stopa sudjelovanja. Prag od 30 posto upisanih birača mora biti dosegnut za valjanost referenduma.

Budući da su se protivnici glasovanja odlučili na bojkot, pobjeda "da" je zajamčena, s rezultatom koji bi mogao dosegnuti 90 posto glasova, po ispitivanju Instituta CURS objavljenom u petak.

Slab odaziv predstavljao bi neuspjeh za socijaldemokrate koji su se tijekom kampanje svrstali na stranu Pravoslavne crkve. Referendum proizlazi iz "građanske inicijative", bliske Crkvi, koja je prikupila tri milijuna potpisa u tu svrhu.

"Moje pravoslavno obrazovanje, moje tradicionalno obrazovanje tjeraju me na 'da', na taj način vidim kontinuitet ovog naroda", nedavno je izjavio šef PSD-a Liviu Dragnea.

Nakon kampanje koja je slavila vrijednosti obitelji, PSD računa mobilizirati ruralnu i konzervativnu Rumunjsku, srž njegova biračkog tijela.

  • +4
Gay Pride u Londonu Izvor: Reuters / Autor: NEIL HALL

Vrativši se na vlast krajem 2016. stranka prolazi kroz teško razdoblje, optužena da želi oslabjeti borbu protiv korupcije i kontrolirati pravosuđe koje je optužilo nemali broj njezinih zastupnika. 

Rezultati referenduma očekuju se u ponedjeljak a istog se dana Liviu Dragnea mora pojaviti pred sudom u aferi lažnih radnih mjesta zbog koje je dobio tri i pol godine strogog zatvora u prvostupanjskoj presudi.