viorica dancila

Rumunjska dobila prvu ženu na čelu vlade

29.01.2018 u 18:17

Bionic
Reading

Imenovana premijerka Viorica Dancila dobila je u ponedjeljak povjerenje rumunjskog parlamenta za svoju vladu, treću socijaldemokratsku u godinu dana, dok vlada zabrinutost za neovisnost pravosuđa u budućnosti

U parlamentu su 282 zastupnika i senatora dala potporu Dancili, 136 je glasovalo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Viorica Dancila, prva žena na čelu rumunjske vlade, 54-godišnja eurozastupnica gdje je bila potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, nepoznata je široj javnosti.

Najavila je da će nastaviti program lijeve većine usmjeren na povišenje mirovina i plaća u javnim službama.

Usto je obećala da će ojačati suradnju s europskim ustanovama, ne spominjući ipak 'zabrinutost' koju je izrazio Bruxelles u vezi sa spornom pravosudnom reformom koju je u prosincu donijela koalicija na vlasti.

  • +9
Masovni prosvjedi protiv vlade u Rumunjskoj Izvor: Reuters / Autor: Stoyan Nenov

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i potpredsjednik Frans Timmermans pozvali su prošlog tjedna Bukurešt da očuva 'neovisnost pravosuđa i spremnost na djelotvorno suzbijanje korupcije' ponovo su upozorili 'na opasnost od povratka na staro'.

Dancilu je imenovao predsjednik Klaus Iohannis prošli tjedan kako bi zamijenila Mihaia Tudosea koji je podnio ostavku pošto mu je Socijaldemokratska stranka (PSD) uskratila potporu.