EUROSTAT:

Rumunji, Bugari i Hrvati bez novca za ljetovanje

  • Autor: tportal.hr/DW
  • Zadnja izmjena 14.08.2013 11:37
  • Objavljeno 14.08.2013 u 11:37
Manduševac

Manduševac

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Nijemci su na glasu kao 'svjetski turistički prvaci'. Oni vole putovati. Vole to i drugi, ali često nemaju novca za godišnji odmor u zemlji koju bi htjeli posjetiti. Rumunjska je u tome neslavni rekorder: za više od tri četvrtine Rumunja jednotjedno putovanje je samo utopija, javlja Deutsche Welle

Svako četvrto kućanstvo u Njemačkoj po vlastitim navodima u 2011. nije imalo dovoljno novca za jednotjedno putovanje tijekom godišnjeg odmora, potvrdio je Njemački ured za statistiku. U najtežoj financijskoj situaciji su samohrane majke i očevi - njih čak 47 posto ljetne praznike provodi u vlastita četiri zida. Međutim, čak 79 posto parova s jednim ili više djece raspolagalo je s dovoljno novca za odlazak na put, izvještava DW

U europskoj usporedbi najbolje stoje Norvežani. Po navodima Eurostata, u 2011. samo je 6,9 posto norveških građana izjavilo da nema dovoljno novca za jednotjedno putovanje. Na drugom mjestu su bili Islanđani, a na trećem Švicarci. U svim tim zemljama velika većina građana ne mora se brinuti oko odlaska na ljetne praznike.

U Rumunjskoj pak većina ljudi može samo sanjati o sunčanju na nekoj atraktivnoj plaži. Za više od tri četvrtine Rumunja u 2011. (76 posto) je jednotjedno turističko putovanje bilo samo utopija. Slično je bilo i u Bugarskoj, gdje 73 posto građana nije otišlo na put. Odmah nakon Rumunjske i Bugarske, Eurostati navodi Hrvatsku, gdje si putovanje nije moglo priuštiti 69 posto građana.

Puno bolja situacija nije vladala ni u Latviji, Mađarskoj i Poljskoj - više od 60 posto tamošnjih ispitanika nije bilo u mogućnosti financirati turistički put. Eurostat je to potvdio ovotjednom objavom podataka iz godine 2011.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.
279713 ,276448 ,276169 ,274938

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!